x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A doua cea mai mare bursă americană stabilește reguli de diversitate pentru companiile listate

A doua cea mai mare bursă americană stabilește reguli de diversitate pentru companiile listate

08 Aug 2021   •   19:00
A doua cea mai mare bursă americană stabilește reguli de diversitate pentru companiile listate
Sursa foto: Rawpixel/Getty Images/iStockphoto

Nasdaq, a doua cea mai mare bursă din Statele Unite a anunțat că va stabili obiective obligatorii de gen și diversitate pentru companiile listate, relatează BBC.

Firmele de pe Nasdaq, care includ printre care se află giganți tehnologici precum Apple și Tesla, vor trebui să aibă cel puțin doi directori diferiți sau să explice de ce nu.

Directorii ar trebui să includă o persoană care se identifică ca femeie și o alta ca minoritate subreprezentată sau LGBTQ +.

Potrivit unui studiu Nasdaq de anul trecut, mai mult de 75% dintre companiile listate nu ar fi atins obiectivele propuse.

Comisia SUA pentru valori mobiliare, care reglementează piețele financiare, a aprobat vineri planul, ceea ce înseamnă că acesta va fi obligatoriu.

Firmele vor fi, de asemenea, obligate să prezinte statistici privind diversitatea în consiliile lor de administrație.

"Aceste reguli vor permite investitorilor să înțeleagă mai bine abordarea companiilor cotate la Nasdaq în ceea ce privește diversitatea consiliilor de administrație", a declarat președintele SEC Gary Gensler.

"Aceste reguli reflectă solicitările investitorilor pentru o mai mare transparență cu privire la persoanele care conduc companiile publice, iar o secțiune largă de comentatori a susținut regula propusă pentru prezentarea diversității consiliilor", a adăugat el.

Cu sediul în New York, indicele Nasdaq urmărește 3.300 de acțiuni și este clasat pe locul doi pe lista burselor din SUA după capitalizarea de piață a acțiunilor tranzacționate, după New York Stock Exchange.

Nasdaq a primit laude din partea democraților și de la unele companii - inclusiv Goldman Sachs - pentru plan. Republicanii au criticat inițiativa, care a fost prezentată pentru prima dată în decembrie.

Săptămâna trecută, Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie a propus un plan similar, în care companiile ar trebui să emită declarații anuale de „conformare sau explicare” care arată dacă au atins anumite obiective de diversitate.

Autoritatea de reglementare dorește ca în consilii să fie cel puțin 40% femei - inclusiv persoane care se autoidentifică ca femei - iar o femeie să ocupe cel puțin o funcție de conducere. De asemenea, cel puțin un membru trebuie să provină dintr-o minoritate etnică non-albă.

(sursa: Mediafax)

×