x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A început numărătoarea inversă. Cum va arăta lumea după Brexit

A început numărătoarea inversă. Cum va arăta lumea după Brexit

31 Dec 2020   •   22:00
A început numărătoarea inversă. Cum va arăta lumea după Brexit

Marea Britanie se desprinde de UE la ora 23.00 GMT, după o perioadă de tranziție care a durat un an. Relația dintre cele două părți a început în urmă cu 48 de ani, însă relațiile comerciale și politice din ultimii ani au fost serios afectate de această criză, scrie Reuters. 

Regatul Unit va ieși din piața unică europeană și din uniunea vamală, ceea ce va produce unele probleme la frontiere. Va spori astfel birocrația, ceea ce va duce la creșterea costurilor pentru exporturi și importuri, dar și noi reguli de circulație a persoanelor. 

Referendumul din 23 iunie 2016 a slăbit legăturile dintre provinciile Regatului Unit, a căror economie se ridică la circa 3 trilioane de dolari. 52% din populație a votat pentru Brxit, iar 48% împotrivă. Anglia și Țara Galilor s-au exprimat pentru ieșirea din UE, iar Scoția și Irlanda de Nord au vrut să rămână în blocul comunitar.

Însă premierul Boris Johnson, artizanul acestei separări, este de părere că "Brexit-ul nu este sfârşitul, ci începutul".

În funcție de partea pe care o susțin, analiștii spun că UE este sortită eșecului, în timp ce alții sunt de părere că influența mondială a Marii Britanii va slăbi. Cu atât mai mult cu cât Scoția amenință cu ieșirea de sub influența Londrei.
 

×
Subiecte în articol: brexit