O piatră misterioasă care conţine o inscripţie în limba ebraică a fost expusă la un muzeu din Ierusalim. "Piatra lui Gabriel" a fost găsită de un beduin pe malul Mării Moarte, în estul Iordaniei, în anul 2000, şi conţine o profeţie iudaică necunoscută până de curând, scrie Daily Mail.
Potrivit unui specialist în istoria religiilor, Israel Knohl , inscripţia vorbeşte despre conceputul de “înviere mesianică”, cu mult înainte de perioada în care a trăit Iisus. Profeţia datează din perioada celui de Al doilea Templu şi ar putea revoluţiona creştinismul.
Analiza cercetatorului se bazează în principal pe descifrarea rândului 80, unde apar cuvintele „în cele trei zile“, urmate de un termen pe jumătate şters, care, în opinia profesorului Knohl, provine de la verbul „a trăi“. Imaginea unui Mesia în suferinţă este complet diferită de cea evreiască asupra salvatorului, care apare în mod traditional triumfator, descendent al regelui David, recunoaşte profesorul.
„Ar trebui să ne zguduie perspectiva asupra creştinătăţii. Învierea după trei zile devine un motiv precreştin, în contradicţie cu toate teoriile de până acum. Ceea ce se întâmplă în Noul Testament a fost adoptat de Iisus şi de urmaşii săi pe baza unei poveşti mesianice mai vechi. Textul ar putea reprezenta veriga lipsă dintre iudaism şi creştinism, în măsura în care acesta înscrie credinţa creştină în învierea Mântuitorului în tradiţia ebraică“, a precizat profesorul de studii biblice.
“Manuscrisul ar putea şoca creştinătatea, cu atât mai mult cu cât este o provocare adusă credinţei ei, în timp ce alţii ar putea fi încântaţi de idee”, crede Daniel Boyarin, profesor în cultura talmudică la Universitatea Berkeley din California.
Potrivit specialistului, piatra aduce încă un argument, alături de multe altele care au apărut recent şi care sugerează că Iisus ar putea fi înţeles mai bine prin istoria evreilor din timpul lui.
Textul conţine o viziune apocaliptică a unui atac asupra Ierusalimului, urmat de intervenţia salvatoare a îngerilor trimişi de Dumnezeu. Personajul principal este Arhanghelul Gabriel, aceasta fiind una din cele mai vechi menţionari scrise ale sale.
De-a lungul vremii, toate artefactele din vremea lui Hristos au fost înconjurate de controverse, cu atât mai mult Manuscrisele de la Marea Moartă, care continuă să producă tensiuni printre oamenii de ştiinţă.