x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A murit fratele mai mare a lui Fidel Castro

A murit fratele mai mare a lui Fidel Castro

24 Feb 2016   •   09:57
A murit fratele mai mare a lui Fidel Castro

Ramon Castro, fratele mai în vârstă al lui Fidel şi Raul Castro care a stat întotdeauna departe de viaţa politică din Cuba, a decedat marţi la vârsta de 91 de ani, a anunţat televiziunea de stat, fără a preciza cauzele decesului, notează AFP şi Reuters.

Supranumit cu afecţiune 'Mongo' de către cubanezi, Ramon era al doilea din cei şapte copii ai familiei Castro şi cel mai mare dintre cei trei fraţi băieţi, fiind cu doi ani mai în vârstă decât Fidel şi cu şapte ani mai în vârstă decât actualul preşedinte cubanez Raul Castro.

Spre deosebire de cei doi fraţi mai mici, Ramon Castro nu a arătat niciodată interes pentru politică, iar în tinereţe s-a consacrat studiilor de agronomie, după care a preluat administrarea fermei familiale de la Biran, în provincia Holguin (est).

El nu şi-a urmat fraţii nici în lupta de gherilă împotriva lui Fulgencio Batista, care a dus la ajungerea lor la putere în 1959, însă a depus eforturi pentru a le furniza oameni, arme şi materiale.

După revoluţia castristă, Ramon Castro a participat la conceperea reformelor agricole, în special în sectorul creşterii de animale, domeniu în care a devenit un expert respectat.

Recunoscut pentru caracterul său afabil şi jovial, 'Mongo' Castro nu a îmbrăcat niciodată uniforma verde-măsliniu, însă în aceşti ultimi ani barba sa albă îi conferea un aparent aer de părinte al revoluţiei cubaneze.

"Nu eu mă asemăn cu Fidel, el se aseamănă cu mine, deoarece eu sunt mai în vârstă", îi plăcea lui des să glumească.

După retragerea lui Fidel de la putere în 2006 din motive de sănătate, el nu s-a temut să profeţească maliţios o vindecare prin graţia 'sfinţilor socialişti'.

Ramon este al doilea dintre fraţii şi surorile Castro care moare, după Angela, sora cea mai mare, care a decedat în 2012 la vârsta de 88 de ani.

El era căsătorit cu Aurora Castillo şi avea cinci copii. În ultimii ani, locuia la o fermă în apropiere de Havana.AGERPRES

×
Subiecte în articol: ramon castro a murit fidel castro