x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Abdullah al-Kidd, un american musulman, va fi despăgubit cu 385.000 de dolari de guvernul american. Vezi de ce

Abdullah al-Kidd, un american musulman, va fi despăgubit cu 385.000 de dolari de guvernul american. Vezi de ce

17 Ian 2015   •   11:04
Abdullah al-Kidd, un american musulman, va fi despăgubit cu 385.000 de dolari de guvernul american. Vezi de ce

Un american musulman, care a fost deţinut mai mult de două săptămâni fără să fie inculpat după atentatele de la 11 septembrie 2001, va primi o despăgubire de 385.000 de dolari din partea guvernului şi a unui agent FBI, a anunţat o asociaţie pentru drepturile omului vineri, potrivit AFP.

Abdullah al-Kidd a fost deţinut în 2003 ca 'martor-crucial', o formulă utilizată de SUA după atentate pentru a-şi asigura disponibilitatea suspecţilor pentru a depune mărturie în cazuri de terorism. Acesta a fost deţinut timp de 16 zile în izolare şi în condiţii dificile. Celula sa avea lumina aprinsă 24 de ore din 24 pentru a fi împiedicat să doarmă, iar percheziţiile erau cotidiene. După aceasta, a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 15 luni.

În toată această perioadă, el nu a fost acuzat niciodată de vreo crimă. Nu a fost chemat niciodată să depună mărturie la procesul pentru care fusese arestat, cel al unui student acuzat de fraudarea vizei, proces care s-a soldat de altfel prin neurmărire penală. 'Sunt încântat că guvernul a recunoscut în cele din urmă infernul pe care m-a făcut să-l suport şi că mi-a plătit despăgubire pentru aceasta. Sper ca nimeni altcineva să nu trăiască ceea ce am trăit eu', a mai spus el.

'Guvernul recunoaşte că arestarea dumneavoastră în calitate de martor a fost o experienţă dificilă şi regretă neajunsurile pe care le-a provocat existemţei dumneavoastră', au scris oficiali guvernamentali lui Abdullah al-Kidd.

×