x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Administraţia Biden vrea un impozit minim la nivel mondial pentru companiile multinaţionale

Administraţia Biden vrea un impozit minim la nivel mondial pentru companiile multinaţionale

05 Apr 2021   •   21:24
Administraţia Biden vrea un impozit minim la nivel mondial pentru companiile multinaţionale
Sursa foto: Hepta

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a pledat, luni, pentru un stabilirea unui impozit corporativ minim la nivel mondial, în contextul în care Administraţia Joseph Biden vrea majorarea taxelor pentru companii în scopul finanţării planului major de reconstrucţie a infrastructurii.

"Împreună, putem utiliza un impozit minim global pentru a ne asigura că economia mondială înfloreşte pe o bază mai egală în domeniul corporaţiilor multinaţionale şi pentru stimularea inovaţiilor, a creşterii economice şi prosperităţii", a declarat Janet Yellen, potrivit publicaţiei The Hill, la un eveniment virtual organizat de Consiliul pentru Afaceri Globale din Chicago.

"Competitivitatea se referă mai mult la modul în care companiile care au sedii centrale în SUA se descurcă în raport cu alte companii în eforturile de fuziuni şi achiziţii la nivel mondial. Trebuie să ne asigurăm că guvernele au sisteme fiscale stabile care să genereze venituri suficiente pentru investiţii în bunuri publice esenţiale şi pentru a răspunde crizelor, trebuie să ne asigurăm că toţi cetăţenii asumă în mod corect povara finanţării guvernelor", a argumentat Janet Yellen.

Secretarul american al Trezoreriei a precizat că Administraţia Joseph Biden vrea să pună capăt "cursei" impozitelor corporative pe plan mondial prin colaborarea cu alte ţări din cadrul Grupului naţiunilor dezvoltate şi emergente G20 pentru un acord asupra unei cote minime de impozitare la nivel mondial. Discursul secretarului american al Trezoreriei intervine în contextul începerii reuniunilor de primăvară ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a propus săptămâna trecută o serie de modificări fiscale în domeniul corporativ, care ar urma să genereze fonduri bugetare suplimentare de două miliarde de dolari în următorii 15 ani, pentru finanţarea investiţiilor în infrastructură. Conform planului, taxa corporativă în SUA ar urma să fie majorată de la 21% la 28%, iar impozitul minim pentru profiturile obţinute în străinătate de companiile americane ar urma să ajungă la cota de 21%. Administraţia de la Washington pregăteşte şi măsuri pentru a împiedica firmele să transfere sedii şi locuri de muncă în afara Statelor Unite.

Criticii susţin că majorările de taxe vor face mediul de afaceri din SUA mai puţin competitiv pe plan internaţional.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: biden multinationale