x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Administraţia SUA schimbă sistemul de alertă

Administraţia SUA schimbă sistemul de alertă

de Anca Aldea    |    07 Apr 2011   •   21:25
Administraţia SUA schimbă sistemul de alertă
Sursa foto: /reuters

Administraţia SUA se va folosi de Facebook şi Twitter pentru a le transmite cetăţenilor americani din toate colţurile lumii, dar şi locuitorilor altor ţări nivelurile de alertă privind securitatea Statelor Unite. Autorităţile de la Washington au propus înlocuirea actualului sistem de alertă – format din cinci trepte (sever, înalt, ridicat, precaut şi scăzut) – cu un sistem în două trepte – ridicat şi iminent.

Potrivit unui document confidenţial al Administraţiei Obama, citat de Associated Press, unele alerte teroriste nu vor fi transmise publicului în întregime, deoarece un astfel de anunţ ar putea împiedica desfăşurarea unei anchete în curs sau a unei misiuni a serviciilor secrete.

Documentul marcat "doar pentru uz intern" şi datat la 1 aprilie descrie în amănunt procedura în caz de alertă teroristă. Mai întâi sunt informaţi congresmenii, apoi oficialii departamentelor de contraterorism din fiecare stat american, apoi guvernatorii tuturor statelor şi primarii oraşelor şi, în ultimul rând, publicul. |n cele 19 pagini ale raportului se stipulează şi perioada de timp pe care o au la dispoziţie responsabilii Administraţiei SUA pentru organizarea de urgenţă a unei conferinţe de presă şi se mai arată că anunţurile pe Facebook şi Twitter vor fi postate doar "la momentul oportun", dar nu înainte ca autorităţile federale, statale şi locale să fie informate.

Cu noul sistem, care va intra în vigoare la 27 aprilie, va fi imposibil de ştiut cât de bine informat va fi publicul în caz de alerte teroriste, deoarece mesajele care vor ajunge la oamenii de rând vor depinde întotdeauna de natura ameninţării şi de informaţiile agenţiilor secrete.

De exemplu, dacă va exista o ameninţare cu privire la faptul că teroriştii încearcă să ascundă, pe aeroporturile din SUA, materiale explozive în bagaje, publicul va fi înştiinţat, prin intermediul unor anunţuri în aeroporturi, că ar trebui să fie vigilent şi să raporteze prezenţa oricăror valize lăsate nesupravegheate. În cazul în care serviciile secrete consideră că o ameninţare teroristă este atât de serioasă încât este nevoie de informarea publicului, atunci anunţul autorităţilor va conţine toate informaţiile specifice, se mai arată în documentul citat de AP.



×