Autorul masacrului din 22 iulie din Norvegia, Anders Behring Breivik nu a avut nici o remuscare in timpul reconstituirii macelului de pe insula Utoya.
Actiunea, care s-a desfasurat sambata, a durat circa opt ore, in conditii de maxima securitate, iar la final procurorul care instrumenteaza acest caz, Paal-Fredrik Hjort Kraby a declarat ca “Breivik nu a fost indiferent, dar nu a aratat nicio remuscare pentru actiunile sale'.
In timpul reconstituirii, Breivik a purtat o vesta antigolont pentru a-l proteja de o eventuala razbunare si a fost tinut de politisti intr-o lesa, legata de un ham.
Altfel, politistii au stat departe de autorul masacrului, acesta fiind insotit de aproape doar de procurorul care a notat ceea ce Breivik a povestit.
Cotidianul norvegian Verdens Gang a publicat imagini din timpul reconstituirii, citandu-l pe avocatul lui Breivik, Geir Lippestad, care a afirmat ca acesta isi aduce aminte cum a tras fiecare foc de arma.
Hjort Kraby a declarat ca politia a decis ca reconstituirea masacrului la fata locului este esentiala pentru desfasurarea anchetei: “Toate cercetarile arata ca revenirea la locul crimei ajuta memoria. Breivik ne-a furnizat numeroase informatii noi, pe care nu le aveam inainte, in pofida a circa 50 de ore de interogatoriu.'
“Credem ca acum avem o viziune destul de buna asupra modului in care a fost ucisa sau ranita fiecare victima, desi mai raman detalii de clarificat', a mai spus procurorul de caz, care a dezvaluit ca unele victime, dintre cele 69 facute pe insula, au murit inecate, in timp ce incercau sa se salveze.
Procurorul care l-a insotit pe Breivik a confirmat ceea ce presa norvegiana a dezvaluit deja, anume ca Breivik ar fi sunat de mai multe ori la politie, in timpul masacrului, si a solicitat sa fie arestat.
Procurorul nu a destainuit insa si care a fost raspunsul politistilor.
Presa norvegiana a acuzat politia ca, in ciuda apelurilor venite chiar din partea autorului crimelor, nu a reactionat la timp.
Procurorul a adaugat ca in continuare Breivik este singurul suspect din acest caz, desi initial se crezuse ca acesta a mai fost ajutat si de altii, in special in cazul atentatului cu bomba de la Oslo in care au murit alti opt oameni.
Breivik risca o pedeapsa de 21 de ani de puscarie. Totusi, legea norvegiana prevede ca, daca barbatul este in continuare considerat un pericol public, acesta poate fi tinut in spatele gratiilor pe termen indefinit