x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Afacerea avioanelor israeliene care au survolat Ungaria încinge spiritele

Afacerea avioanelor israeliene care au survolat Ungaria încinge spiritele

de Mihaela Matachita    |    23 Mar 2010   •   00:00

Ministrul ungar al Apărării a creat un comitet de anchetă pentru a clarifica prezenţa a două avioane de spionaj israeliene în spaţiul aerian al Ungariei, într-un moment în care un sirian a fost asasinat la Budapesta, potrivit site-ului Ynetnews.com.

În cercurile politice şi mediatice din Ungaria, cazul continuă să provoace dezbateri aprinse. Potrivit presei, avioane de spionaj Gulfstream, echipate cu cea mai sofisticată aparatură de informaţii a armatei israeliene, au survolat Turcia, Bulgaria şi România, apoi Ungaria, unde însă nu au aterizat şi au plecat după ce şi-ar fi îndeplinit o posibilă misiune secretă.

Presa şi forţele de dreapta din Ungaria au cerut demararea unei anchete, în contextul apropierii alegerilor.

Cele două avioane israeliene care au pătruns în spaţiul aerian al Ungariei la 17 martie nu aveau la bord arme sau echipament pentru strângerea de informaţii, au declarat marţi surse din Bulgaria şi Turcia, citate de MTI.

MAE bulgar a indicat, pe site-ul său, că ambasada Israelului la Sofia a cerut autorizaţie de survol pentru două aparate de acest tip, fără armament sau echipament de recunoaştere la bord, în cadrul unui exerciţiu, la data de 17 martie. La rândul său, portalul turcesc de ştiri Muslim News a relatat că două avioane au traversat spaţiul aerian al Turciei, obţinând toate autorizaţiile necesare.

Muslim News a precizat că o condiţie preliminară pentru eliberarea autorizaţiilor a fost ca aceste aparate să nu transporte niciun fel de "echipament electronic pentru fotografiere, recunoaştere sau culegere de informaţii".

Comisia pentru Apărare din cadrul Parlamentului ungar a fost convocată, marţi, în şedinţă extraordinară, iniţiată de deputaţi din cadrul partidului de opoziţie, Fidesz, pentru a afla ce fel de exerciţiu au efectuat aparatele de tip Gulfstream în Ungaria şi de ce această operaţiune a fost planificată exact înaintea alegerilor generale.

×
Subiecte în articol: externe