x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Afaceristul Awdi, condamnat la 8 ani de închisoare pentru falimentarea CFR Mesagerie, localizat în Liban

Afaceristul Awdi, condamnat la 8 ani de închisoare pentru falimentarea CFR Mesagerie, localizat în Liban

07 Mar 2016   •   14:12
Afaceristul Awdi, condamnat la 8 ani de închisoare pentru falimentarea CFR Mesagerie, localizat în Liban

Omul de afaceri Hassan Awdi, condamnat definitiv în noiembrie 2014 la opt ani de închisoare cu executare pentru falimentarea CFR Mesagerie, a fost localizat de Interpol în Liban, însă instituţiile judiciare nu pot face nimic la acest moment în vederea capturării acestuia, în condiţiile în care nu există un tratat de extrădare între România şi Liban, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Surse judiciare au precizat pentru News.ro că Interpol Israel i-a localizat adresa lui Hassan Awdi, care are cetăţenie libaneză şi americană. 

Aceleaşi surse spun că ofiţerii Interpol au comunicat cu acesta, printr-o serie de diligenţe făcute pe teritoriul Libanului, în adresele instituţiei fiind făcute menţiuni cu privire la existenţa mandatelor de arestare europeană şi internaţională emise de instanţele româneşti pe numele său după rămânerea definitivă a deciziei de condamnare.

Conform surselor citate, instituţiile judiciare nu pot face nimic la acest moment în vederea capturării lui Awdi, în condiţiile în care nu există un tratat de extrădare între România şi Liban.

Ministerul Justiţiei a răspuns întrebărilor News.ro pe baza acestor informaţii şi arată că ”în ceea ce priveşte persoana menţionată, instanţa română care l-a condamnat pe Awdi Hassan a sesizat Ministerul Justiţiei conform legii, iar acesta a efectuat demersurile necesare, în conformitate cu atribuţiile specifice prevăzute de Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată cu modificările şi completările ulterioare”.

"Având în vedere faptul că sus-numitul s-a sustras de la executarea pedepsei cu închisoarea ce i-a fost aplicată de autorităţile judiciare române, Ministerul Justiţiei a solicitat extrădarea acestuia din Liban, însă cererea de extrădare a fost respinsă de autorităţile libaneze”, mai arată Ministerul Justiţiei, precizând că ”cererea de extrădare formulată de autorităţile române a fost analizată în conformitate cu legislaţia statului solicitat, decizia aparţinând acestui stat”.

Omul de afaceri Hassan Awd are cetăţenie libaneză şi americană şi a fost condamnat definitiv în 27 noiembrie 2014 la opt ani de închisoare într-un dosar al procurorilor DIICOT pentru modul în care a falimentat compania ”CFR Mesagerie”.
 

Prin aceeaşi decizie au fost condamnaţi şi fratele lui Hassan Awdi, Mehdi A. Awdi, cetăţean american, la şase ani şi patru luni de închisoare, libanezul Bassam Istanbouly, la cinci ani închisoare cu executare, şi Iordan Bădeanu, la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare.

DIICOT a trimis instanţei acest dosar în 21 decembrie 2012 şi i-a acuzat pe cei cercetaţi că, având funcţii de conducere în cadrul SC Expediţie, Mesagerie, Bagaje, Coletărie, Valori băneşti şi Corespondenţă "CFR Mesagerie" SA, precum şi în cadrul altor societăţi comerciale, au constituit o grupare infracţională în scopul delapidării societăţii "CFR Mesagerie" SA, prin însuşirea activelor patrimoniale de care dispunea societatea, dar şi în scopul sustragerii de la plata către bugetul de stat a impozitelor şi taxelor datorate de către această societate.

DIICOT nota la acel moment că cei patru au încheiat contracte fictive de prestări de servicii, o parte dintre acestea antedatate, în baza cărora au fost înregistrate în contabilitatea SC "CFR Mesagerie" SA facturi fiscale reprezentând cheltuieli având la bază operaţiuni nereale. Prejudiciul generat societăţii a fost de aproximativ 3.400.000 de lei, iar în dauna statului de peste 380.000 de lei.

Sursa: News.ro
 

×