x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Afganistan: SUA va finaliza operațiunile de evacuare până la 31 august

Afganistan: SUA va finaliza operațiunile de evacuare până la 31 august

25 Aug 2021   •   09:09
Afganistan: SUA va finaliza operațiunile de evacuare până la 31 august
Sursa foto: Hepta

Preşedintele Joseph Biden le-a transmis partenerilor din cadrul G7 că Statele Unite sunt în grafic pentru a finaliza pe 31 august operaţiunile de evacuare din Afganistan, deşi sunt elaborate şi planuri pentru eventuale situaţii urgenţă, anunţă Casa Albă.

"În cursul reuniunii de astăzi cu liderii G7, preşedintele a transmis că misiunea noastră în Kabul se va încheia în funcţie de atingerea obiectivelor noastre. Preşedintele a confirmat că în momentul de faţă suntem în grafic pentru a finaliza operaţiunile pe 31 august şi a furnizat date actualizate privind progresele în evacuarea cetăţenilor americani care vor să meargă acasă, a altor cetăţeni străini şi a afganilor care au fost aliaţii noştri în timpul războiului", a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, conform unui comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Joseph Biden a avertizat că trupele americane sunt expuse riscurilor unor atacuri teroriste în Afganistan. "Preşedintele a transmis clar că, prin fiecare zi aflată pe teren, cresc riscurile din partea filialei afgane a ISIS (reţeaua teroristă Stat Islamic în Irak şi Siria - n.red.) şi că finalizarea misiunii pe 31 august depinde de continuarea coordonării cu talibanii, inclusiv de accesul în continuare în aeroport al persoanelor care vor să fie evacuate", a precizat Jen Psaki.

Deşi intenţionează să finalizeze operaţiunile de evacuare pe 31 august, Administraţia de la Washington elaborează planuri de urgenţă pentru situaţia în care ar fi necesară prelungirea operaţiunilor. "Preşedintele a cerut Pentagonului şi Departamentului de Stat să elaboreze planuri de urgenţă în sensul ajustării calendarului operaţiunilor dacă acest lucru ar deveni necesar", a subliniat Jen Psaki.

Liderii Grupului statelor puternic industrializate (G7) au stabilit, în cadrul summitului extraordinar desfăşurat marţi în format online, un plan privind abordarea faţă de Mişcarea talibanilor afgani. "Am stabilit o abordare comună în privinţa operaţiunilor de evacuare, dar şi o foaie de parcurs asupra modului în care intenţionăm să interacţionăm cu talibanii", a declarat Boris Johnson, premierul Marii Britanii, ţară care asigură în prezent preşedinţia Grupului G7.

"Prima condiţie pe care o stabilim la nivelul G7 este că talibanii trebuie să garanteze, după termenul de 31 august, trecerea în siguranţă pentru cei care vor să plece din ţară. Unii dintre ei vor spune că nu vor accepta, dar eu sper că unii vor înţelege acest lucru, întrucât G7 are instrumente considerabile la nivel economic, diplomatic şi politic", a explicat Boris Johnson.

Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al Mişcării talibanilor afgani, a transmis, potrivit CNN, că afganii nu vor mai putea părăsi ţara după 31 august. "Noi nu vom mai permite să plece afganii, nu suntem deloc încântaţi de acest lucru", a afirmat Zabihullah Mujahid.

Aliaţi ai SUA, în principal Marea Britanie, Franţa şi Germania, cer prelungirea operaţiunilor de evacuare din Afganistan a cetăţenilor străini, a colaboratorilor afgani şi a persoanelor care solicită azil din raţiuni de securitate.

"Depindem de Statele Unite. Ceea ce le transmitem americanilor este, în mod evident, să ne ofere timpul maxim pentru continuarea operaţiunilor", a declarat un purtător de cuvânt al Preşedinţiei Franţei. Conform Palatului Élysée, la reuniunea G7, Franţa a formulat preocupări asupra evacuărilor şi situaţiei umanitare din Afganistan, asupra viitorului procesului politic şi asupra riscurilor generate de preluarea puterii de către talibani.

La rândul său, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat marţi seară că operaţiunile de evacuare vor continua "în mod unitar" cât timp vor dori Statele Unite. "Trebuie să subliniez că Statele Unite au rolul de conducere în această situaţie. Fără Statele Unite, nu putem continua evacuările, acest lucru trebuie să fie foarte clar", a afirmat Angela Merkel.

Statele Unite şi ţările aliate, inclusiv din cadrul NATO, urmează să retragă în totalitate trupele din Afganistan până pe 31 august. În contextul retragerii trupelor occidentale, combatanţii talibani au ocupat numeroase provincii afgane şi zone din capitala ţării, Kabul. Mişcarea talibanilor poartă negocieri cu fostul preşedinte afgan Hamid Karzai şi cu Abdullah Abdullah, liderul Consiliului afgan pentru Reconciliere Naţională, pe tema formării unui guvern de uniune naţională în Afganistan.

Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul şi se află în Emiratele Arabe Unite. Prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh a declarat că el este acum preşedintele interimar "legitim" al Afganistanului, semnalând că va organiza rezistenţa armată contra insurgenţilor talibani.

Rusia monitorizează cu atenţie situaţia din Afganistan, dar nu intenţionează să se implice militar în această ţară, a declarat marţi preşedintele Vladimir Putin, citat de CNN. "Nici nu trebuie să spun faptul că nu intenţionăm să ne implicăm în afacerile interne ale Afganistanului, cu atât mai puţin să implicăm forţele noastre armate într-un conflict. Uniunea Sovietică a avut propria experienţă în Afganistan. Am învăţat lecţiile necesare", a declarat Vladimir Putin, referindu-se la conflictul militar cu grupuri insurgente afgane din anii 1980. La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că Administraţia de la Moscova se opune ideii poziţionării de trupe americane în ţări din Asia Centrală care au frontieră cu Afganistanul şi Rusia.

Mediafax

×
Subiecte în articol: Joe Biden afganistan sua