x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Agenţiile de presă străine, îngrijorate de urmările respingerii moţiunii

Agenţiile de presă străine, îngrijorate de urmările respingerii moţiunii

de Mihaela Matachita    |    16 Iun 2010   •   00:00

Agenţiile internaţionale de presă au calificat planul de austeritate din România drept "draconic", avertizând asupra riscului de apariţie a unei crize sociale după respingerea de Parlament a moţiunii de cenzură.



Agenţia France Presse a relatat că Parlamentul a respins moţiunea împotriva Guvernului, deschizând astfel "calea către un plan draconic de austeritate". AFP a mai transmis că mii de sindicalişti şi pensionari au protestat în faţa Parlamentului, cerând demisia premierului Emil Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu.

Precizând că programul premierului Boc prevede "reducerea cu 25% a salariilor din sectorul public şi cu 15% a pensiilor", Reuters a subliniat că există temeri potrivit cărora, în România, "al doilea cel mai sărac stat din UE", tulburările sociale vor afecta planul de austeritate.

Associated Press (AP) a consemnat că Guvernul Boc a supravieţuit "la limită" votului de marţi. Descriind protestele din faţa Parlamentului, AP a relatat că manifestanţii au aruncat cu apă asupra Poliţiei, iar un grup a dat foc unor efigii cu numele miniştrilor. AP a citat chiar o pensionară potrivit căreia: "Nici o altă ţară care trece prin criză nu a făcut astfel de reduceri. Au avut reduceri de 5%, dar nu s-au atins de pensii".

Agenţia Bloomberg a relatat că premierul Boc a intrat în conflict cu sindicatele şi cu partidele de opoziţie, care susţin că măsurile de austeritate vor provoca o criză socială.

Cotidianul Financial Times (FT) a relatat că, deşi moţiunea a fost respinsă, încrederea la Bucureşti rămâne fragilă şi că Guvernul va avea probleme în implementarea programului de austeritate în următoarele luni.

×
Subiecte în articol: externe