x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe AIEA: Iranul încalcă restricţiile prevăzute în Acordul nuclear

AIEA: Iranul încalcă restricţiile prevăzute în Acordul nuclear

05 Iun 2020   •   21:51
AIEA: Iranul încalcă restricţiile prevăzute în Acordul nuclear

Iranul a continuat să acumuleze stocuri de uraniu îmbogăţit şi continuă să încalce obligaţiile asumate prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri, arată un document al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) accesat de Associated Press.

Concluziile sunt conţinute într-un raport transmis de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică ţărilor membre.

Potrivit AIEA, pe 20 mai, Iranul avea o cantitate de 1.571 de kilograme de uraniu uşor îmbogăţit, comparativ cu 1.020 de kilograme pe 19 februarie.

Conform Acordului nuclear semnat de Iran în 2015 cu marile puteri din grupul 5+1 (SUA, Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania), Teheranul poate stoca 202,8 kilograme de uraniu îmbogăţit.

AIEA a constatat că Iranul a continuat purificarea uraniului la nivelul de 4,5%, deşi Acordul nuclear prevede nivelul de 3,67%.

Acordul nuclear oferea Iranului stimulente economice în schimbul limitării activităţilor nucleare, dar Teheranul este nemulţumit de situaţia apărută după ce preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din tratat în anul 2018. Iranul a anunţat că nu va respecta unele clauze ale Acordului nuclear dacă ţările europene nu facilitează aplicarea în totalitate a clauzelor tratatului şi anularea sancţiunilor.

(sursa: Mediaax)

×
Subiecte în articol: iran