x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegerile din Republica Moldova: Comuniştii şi democraţii, la egalitate

Alegerile din Republica Moldova: Comuniştii şi democraţii, la egalitate

de Vitalie Calugareanu    |    20 Iul 2009   •   00:00

Ultimul barometru de opinie publică făcut public luni la Chişinău este plin de surprize. Deşi 67% din cetăţeni sunt nemulţumiţi de modul cum e guvernată actualmente Republica Moldova, comuniştii se menţin pe prima poziţie în top, cu 31% din voturi.

Conform rezultatelor sondajului, în Parlamentul care va rezulta din alegerile anticipate de la 29 iulie, comuniştii vor avea 51 sau 52 de mandate, iar opoziţia democrată 49 sau 50 din totalul de 101.

Este de aşteptat ca acest sondaj realizat la comanda Institutului de Politici Publice (instituţie creditată până acum cu încredere) să provoace comentarii extrem de dure din partea unor concurenţi electorali. Din sondaj transpar mişcări electorale bruşte deloc specifice alegătorilor din Republica Moldova. De exemplu, partidul Alianţa Moldova Noastră, care la alegerile de la 5 aprilie a acumulat 9,7% din voturi şi a fost una dintre cele trei formaţiuni politice care "nu au trădat" atunci când s-a încercat alegerea unui preşedinte comunist, de data aceasta, conform sondajului, ar rămâne în afara Parlamentului.

În schimb, Partidul Democrat, la conducerea căruia a venit ex-comunistul Marian Lupu, a sărit peste pragul electoral şi ar acumula, conform sondajului, 9,6%. De menţionat că persoane care anterior activau în calitate de experţi la Institutul de Politici Publice se regăsesc actualmente pe lista de candidaţi a Partidului Democrat.

Mai mult, ex-comunistul Marian Lupu şi comunistul Vladimir Voronin conduc în topul încrederii manifestate de cei chestionaţi. Din luna martie până în prezent, popularitatea lui Voronin a scăzut 5%, şi a ajuns la 17,8%, iar a lui Marian Lupu a crescut cu 5,3% ­ până la 11%.

Pe poziţia a treia în topul popularităţii se situează primarul liberal de Chişinău, Dorin Chirtoacă, cu 10%. Între altele, PL, al cărui vicepreşedinte este Dorin Chirtoacă, este singurul partid care a reuşit să-şi menţină electoratul după evenimentele din aprilie 2009. Conform sondajului, PL va deveni principala formaţiune politică de opoziţie care ar acumula 13,2% din voturi. Pe poziţia a treia în topul partidelor care vor accede în viitorul Parlament se clasează, aşa cum am menţionat deja, PD ­ cu 9,6%, iar pe poziţia a patra ­ PLDM, condus de Vladimir Filat - cu 7,2%. Aceasta în condiţiile în care cota indecişilor este de 23%, iar până la alegeri au mai rămas nouă zile.

Dacă rezultatele alegerilor parlamentare anticipate de la 29 iulie din Republica Moldova vor confirma datele sondajului, comuniştii vor deţine în viitorul Legislativ de la Chişinău 52 de mandate, iar opoziţia democrată ­ 49 de mandate. Aceasta înseamnă că nici comuniştii, nici actuala opoziţie democrată nu va putea alege noul şef al statului, procedură pentru care sunt necesare 61 de voturi.

Unii analişti privesc însă sceptic spre PD preluat de ex-comunistul Marian Lupu şi care îl are ca preşedinte de onoare pe Dumitru Diacov - fost funcţionar la Ambasada URSS de la Bucureşti, care a votat la 4 aprilie 2005 pentru alegerea comunistului Voronin în funcţia de şef al statului. Apropo: Sloganul electoral al PD sună sugestiv în acest context: "Războiul politic trebuie oprit!".

Numărul persoanelor nemulţumite de activitatea conducerii comuniste a Republicii Moldova a crescut cu 16% faţă de luna octombrie 2008 şi cu 9% faţă de luna martie 2009. Astfel, 67% din cetăţenii consideră că în Republica Moldova "lucrurile merg într-o direcţie greşită". 91% din persoanele intervievate au răspuns că sunt sigure că Republica Moldova este afectată de criza economică mondială, iar 57% susţin că această criză i-a afectat personal.

×
Subiecte în articol: externe moldova republica moldova