x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegerile parlamentare din Republica Moldova, discutate în Parlamentul European

Alegerile parlamentare din Republica Moldova, discutate în Parlamentul European

05 Mar 2019   •   10:44
Alegerile parlamentare din Republica Moldova, discutate în Parlamentul European

Scrutinul parlamentar din Republica Moldova a fost, luni, subiect de discuţie în Parlamentul European, în cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe, cu prilejul examinării raportului misiunii de observare a alegerilor, informează marţi Radio Chişinău. 

Deşi europarlamentarii au spus că alegerile din Republica Moldova au fost competitive, totuşi ei au atras atenţia asupra faptului că numărul de alegători a fost mult mai mic decât la scrutinele anterioare, ceea ce ar fi un semnal al scăderii încrederii în instituţiile statului. 

Şefa Delegaţiei Parlamentului European care a urmărit procesul electoral din Republica Moldova, Rebecca Harms, a amintit despre obstrucţionarea dreptului la vot în diaspora şi despre transportul organizat al alegătorilor din regiunea transnistreană. 

'În primul rând, prezenţa la vot a alegătorilor a fost mai puţin de jumătate, mult mai scăzută decât la parlamentarele din 2014 şi la turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2016. Ar putea fi un semnal al scăderii încrederii în instituţiile statului, în special după frauda bancară din 2014, invalidarea alegerilor pentru primăria Chişinăului, din cauza legăturilor apropiate dintre politicieni şi oligarhi (...) Au existat acuzaţii de presiune asupra angajaţilor publici şi de utilizare a resurselor administrative. Procedura de vot a fost un pic confuză şi cred că acest lucru a fost intenţionat. (...) Am fost şocaţi de autobuzele care transportau locuitorii din Transnistria către secţiile de votare şi au existat afirmaţii credibile că cel puţin câţiva primiseră bani", a subliniat Rebecca Harms, citată de Radio Chişinău. 

Europarlamentarul român, Andi Cristea, consideră, pe de altă parte, că modul în care s-au desfăşurat alegerile în R. Moldova a infirmat critica la adresa sistemului electoral mixt. El a declarat că lucrurile trebuie îmbunătăţite şi a felicitat guvernul de la Chişinău "pentru modul corect în care s-au desfăşurat alegerile'. 

Potrivit rezoluţiei adoptate de Parlamentul European în noiembrie 2018, orice decizie în legătură cu asistenţa macro-financiară destinată Republicii Moldova trebuie să fie luată după alegerile parlamentare, cu condiţia ca acestea să se desfăşoare cu respectarea normelor internaţionale. 

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC) a aprobat duminică rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 24 februarie şi a anunţat câte mandate ar reveni fiecărui partid care a intrat în Parlament. Astfel, în viitorul Parlament al Republicii Moldova, Partidul Socialiştilor (PSRM) ar avea 35 de mandate, Partidul Democrat (PDM) - 30, Blocul ACUM - 26, Partidul "Şor" - 7 şi ar mai fi 3 deputaţi independenţi.

AGERPRES

×