x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alertă pe BANII UE! Impas în Consiliul European. Noapte fără negocieri

Alertă pe BANII UE! Impas în Consiliul European. Noapte fără negocieri

de Dan Constantin    |    18 Iul 2020   •   10:39
Alertă pe BANII UE! Impas în Consiliul European. Noapte fără negocieri
Sursa foto: Mario Salerno

Aseară târziu, Charles Michel, președintele Consiliului European a anunțat, după cina de lucru , că nu se continuă negocierile în cursul nopții. Summitul de două zile, prima reuniune în care liderii se întâlnesc fizic după declanșarea pandemiei, consemnează un eșec după prima ședință plenară. 

 Adoptarea bugetului multianual, de 1,074 miliarde euro și a unui pachet de relansare de 750 miliarde intră în impas din cauza opoziției Olandei privind condițiile de acordare a subvențiilor și a mărimi  acestora. Premierul Rutte nu a putut fi convins de majoritatea liderilor să accepte condiții de relaxare în acordarea subvențiilor, poziție susținută de Italia și Spania. La poziția Olandei s-au raliat Austria, Danemarca, Finlanda. Potrivit publicației Politico, grupul de țări numite „frugale”, vor  diminuarea subvențiilor date fără condiții, concomitent cu o aprobare prin consens a planurilor de relansare a fiecărei țări beneficiare. 

 Negocierile se reiau duminică la ora 11, ora locală la Bruxelles.

 La intrarea în clădire, liderii  pot fi însoțiți doar de doi consilieri, față de 19, reducere  impusă de condițiile de securitate față de riscul contaminării în grup.De asemenea au fost suspendaste contactele directe cu presa.

Klaus Iohannis, reprezentantul României în Consiliul European, a avut așadar, o noapte de somn, pentru a aborda odihnit a doua zi de negocieri.

  •  
  •  
  •  
  •  

×