x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri în Bulgaria. Victorie FRAGILĂ a fostului premier Boyko Borrisov

Alegeri în Bulgaria. Victorie FRAGILĂ a fostului premier Boyko Borrisov

03 Oct 2022   •   13:02
Alegeri în Bulgaria. Victorie FRAGILĂ a fostului premier Boyko Borrisov
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Partidul de centru-dreapta GERB, condus de fostul premierul Boyko Borissov, a câștigat alegerile parlamentare din Bulgaria, conform rezultatelor preliminare.

GERB a obținut 25,4% din voturi, cu 99% din buletinele de vot numărate, au declarat oficialii, potrivit BBC.

Politicianul în vârstă de 63 de ani se confruntă însă cu o sarcină dificilă în ceea ce privește formarea unei coaliții, deoarece majoritatea celorlalte partide au exclus deja colaborarea cu el. Mulți dintre adversarii săi îl acuză că a tolerat corupția guvernamentală în timpul mandatului său, lucru pe care el îl neagă.

Scrutinul de duminică a fost organizat după ce guvernul centrist condus de Kiril Petkov a primit „un vot de neîncredere” în iunie, pe fondul creșterii inflației. Economistul în vârstă de 42 de ani, cu studii la Harvard, a candidat cu un mesaj anticorupție. El și-a recunoscut înfrângerea încă de duminică seara, după ce partidul său, We Continue to Change, a obținut doar 20,4% din voturi.

Petkov a declarat reporterilor că „GERB are responsabilitatea de a forma o coaliție și de a guverna țara". El a exclus deja colaborarea cu Borissov, promițând că va forma o „opoziție care va examina cu atenție cheltuirea fiecărui ban".

Experții spun că Bulgaria are acum o perspectivă politică incertă.

„Situația este aceeași ca după ultimele alegeri, dar și mai complicată. Coalițiile care erau posibile atunci nu mai sunt posibile acum", a declarat Daniel Smilov, de la Centrul pentru Strategii Liberale, pentru postul BTV.

Borissov spune că este dispus să colaboreze cu orice partid pentru a forma un guvern funcțional, dar este probabil să fie nevoit să se bazeze pe două partide pro-ruse și pe gruparea minoritară turcă MRF.

„Ceea ce este important pentru noi este ca rațiunea să prevaleze. Credeți-mă, în momentul de față sunt persoana cea mai bine intenționată și deschisă față de toate partidele", a spus Boyko Borissov după alegeri.

Specialiștii mai spun că oricine va conduce următorul guvern al Bulgariei se va confrunta cu o serie de provocări. Inflația a crescut vertiginos, ajungând la 15% în august, în timp ce prețurile la energie au urcat pe fondul unei dispute cu gigantul Gazprom.

De asemenea, autoritățile vor fi nevoite să gestioneze relația țării cu Moscova, după ce guvernul lui Petkov a întors spatele regimului lui Vladimir Putin în aprilie. Bulgaria este membră a UE și a NATO, iar Borissov l-a numit recent pe președintele Putin „agresor clar" în războiul dintre Rusia și Ucraina.

Rezultatele finale ale alegerilor de duminică sunt așteptate, joi, după numărarea voturilor prin corespondență din străinătate.

×
Subiecte în articol: bulgaria borrisov