x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Algerul refuză să-i acorde viză unui jurnalist de la Le Monde, ca represalii la mediatizarea scandalului Panama Papers

Algerul refuză să-i acorde viză unui jurnalist de la Le Monde, ca represalii la mediatizarea scandalului Panama Papers

08 Apr 2016   •   20:34
Algerul refuză să-i acorde viză unui jurnalist de la Le Monde, ca represalii la mediatizarea scandalului Panama Papers

Algeria a refuzat să-i acorde viză unui jurnalist de la Le Monde, protestând astfel faţă de publicarea unei fotografii a preşedintelui Abdelaziz Bouteflika ce-l lega pe nedrept de scandalul Panama Papers, au indicat vineri o sursă guvernamentală franceză şi cotidianul menţionat, relatează AFP.

''Autorităţile algeriene au refuzat să-i acorde viză unui jurnalist de la Le Monde care trebuia să transmită despre vizita oficială a premierului Manuel Valls în Algeria începând de sâmbătă, împiedicându-ne să ne efectuăm activitatea'', a declarat directorul de la Le Monde, Jerome Fenoglio, pe site-ul ziarului.

''Această decizie este legată de modul cum noi am tratat cazul Panama Papers, îndeosebi de informaţiile pe care noi le-am publicat despre Algeria'', a adăugat el ''protestând faţă de această obstrucţionare a libertăţii presei''.

Le Monde a participat, împreună cu Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţii (ICIJ), la studierea scurgerilor de informaţii provenite de la casa de avocatură panameză Mossack Fonseca.

În acest cadru, Le Monde a publicat pe prima pagină, pe 5 aprilie, o fotografie a preşedintelui Bouteflika printre liderii puşi în cauză, după care s-a răzgândit, precizând că numele şefului statului algerian ''nu apare în Panama Papers''. În schimb, ziarul a pus în cauză alte personalităţi algeriene care au legături cu ''fluxurile de petrol''.

Autorităţile algeriene au refuzat să acorde viză şi unei echipe a emisiunii satirice ''Petit journal'' de la Canal+, care trebuia, de asemenea, să transmită despre călătoria lui Manuel Valls la Alger, potrivit unei surse apropiate canalului de televiziune.

Informat miercuri în legătură cu intenţiile algeriene, Manuel Valls i-a telefonat omologului său algerian Abdelmalek Sellal pentru a pleda cauza jurnaliştilor francezi, până în prezent fără succes, potrivit anturajului şefului executivului de la Paris.

Ambasadorul Franţei la Alger a fost convocat joi la Ministerul algerian de Externe, care i-a adus la cunoştinţă nemulţumirea sa faţă de ''o campanie ostilă'' Algeriei, întreprinsă, în opinia sa, în media franceze după publicarea documentelor Panama Papers. AGERPRES

×