x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alianța Nord-Atlantică, în vizorul Rusiei

Alianța Nord-Atlantică, în vizorul Rusiei

20 Apr 2016   •   10:17
Alianța Nord-Atlantică, în vizorul Rusiei

Ministrul Apărării din Polonia, Antoni Macierewicz, a declarat că Rusia continuă să reprezinte o amenințare gravă la adresa Alianței Nord-Atlantice și că Moscova se pregătește sistematic pentru acțiuni agresive împotriva NATO, relatează Reuters, citată de Agerpres. Polonia se teme că Rusia încearcă să-și extindă influența în afara granițelor sale, după ce Moscova a anexat peninsula Crimeea, în 2014, și continuă să sprijine separatiștii din estul Ucrainei. La începutul acestei luni, două avioane de luptă rusești au simulat zboruri de atac în apropierea unui distrugător de rachete american din Marea Baltică, care plecase din portul polonez Gdynia, la 16 kilometri de Gdansk. Un oficial american a afirmat că acest incident a fost una dintre cele mai agresive interacțiuni dintre cele două mari puteri, din istoria recentă, “Până acum, întreg comportamentul Rusiei denotă pregătirea sistematică pentru acțiuni agresive”, a afirmat ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, într-un interviu publicat, ieri, de cotidianul Rzeczpospolita. “A venit vremea să discutăm deschis despre aceste lucruri”, a adăugat ministrul polonez.

Varșovia va găzdui în luna iulie un summit NATO, în cadrul căruia va insista pentru o prezență militară sporită în flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. În 2014, Alianța Nord-Atlantică și-a suspendat cooperarea cu Rusia, din cauza implicării Kremlinului în conflictul din Ucraina. De cealaltă parte, Rusia susține că desfășurarea masivă de forțe ale Alianței Nord-Atlantice în apropierea granițelor sale ar încălca Actul Fondator al relațiilor NATO-Rusia, din 1997.

Recent, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, avertiza că Rusia încearcă să-și restabilească sfera de influență în apropierea frontierelor sale

 

 

 

×