x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Al doilea atac armat în masă în Serbia, în 2 zile. Opt morți, 13 răniți, 7 în stare critică

Al doilea atac armat în masă în Serbia, în 2 zile. Opt morți, 13 răniți, 7 în stare critică

de Redacția Jurnalul    |    05 Mai 2023   •   06:56
Al doilea atac armat în masă în Serbia, în 2 zile. Opt morți, 13 răniți, 7 în stare critică
Sursa foto: Hepta

Cel puțin 8 persoane au murit în al doilea atac armat în masă în două zile, în Serbia. 13 persone au fost rănite, dintre care 7 se află în stare critică. Ministrul afacerilor interne a calificat atacul drept "un act de terorism".

Atacul a avut loc la sud de Belgrad, a anunțat presa de stat, la doar o zi după ce, în capitală, 9 persoane au fost ucise în urma unui schimb de focuri de armă într-o școală, scrie The Guardian.

Împușcăturile au început joi seara târziu, în apropierea orașului Mladenovac, când un atacator a deschis focul cu o armă automată dintr-un vehicul în mișcare și apoi a fugit, a relatat televiziunea de stat RTS.

Șapte dintre răniți se află în stare critică.

Poliția îl caută pe suspect, despre care se crede că este un bărbat în vârstă de 21 de ani, și a înconjurat o zonă în care se crede că se ascunde, a relatat RTS.

Bratislav Gašić, ministrul afacerilor interne, a calificat atacul drept "un act de terorism". Directorul agenției de informații BIA, Aleksandar Vulin, și ministrul sănătății, Danica Grujičić, ar fi vizitat răniții la spital.

Atacatorul a tras focuri de armă în mai multe sate din jurul Mladenovac, a relatat radiodifuzorul RTS, mai întâi în satul Dubona, apoi în Malo Orašje și apoi în Šepšin.

Rapoartele locale au sugerat că un ofițer de poliție și sora acestuia se numără printre cei morți în Malo Orašje.

Miercuri, un elev de 13 ani a împușcat mortal opt colegi și un agent de securitate într-o școală primară din Belgrad, un atac care a șocat țara balcanică. Poliția l-a numit pe cel care a tras miercuri ca fiind Kosta Kecmanović și a declarat că era elev la școală din 2019. Ei au spus că a folosit două dintre armele tatălui său și că este posibil să fi plănuit atacul de o lună.

Șeful poliției din Belgrad, Veselin Milić, a declarat că adolescentul avea, de asemenea, două bombe și "a făcut o listă cu copiii pe care plănuia să îi ucidă și clasele lor". Milić a identificat elevii morți ca fiind șapte fete și un băiat născuți între 2009 și 2011.

Kecmanović este prea tânăr pentru a se confrunta cu acuzații penale și va fi plasat într-o instituție psihiatrică. Părinții săi au fost, de asemenea, arestați.

Cel de-al doilea schimb de focuri de armă a avut loc în timp ce Serbia se pregătește pentru trei zile de doliu, începând de vineri dimineață. Joi, mii de oameni s-au aliniat pentru a depune flori, a aprinde lumânări și a lăsa jucării în fața școlii pentru a comemora victimele atacului de miercuri.

Deși este „invadată” de arme rămase de la războaiele din anii 1990, împușcăturile în masă sunt încă extrem de rare - este prima împușcătură în școală din istoria modernă a Serbiei. Precedenta împușcătură în masă a avut loc în 2013, când un veteran de război a ucis 13 persoane în satul Velika Ivanca din centrul Serbiei.

Joi, autoritățile au luat măsuri pentru a intensifica controlul armelor de foc, iar poliția a îndemnat cetățenii să își încuie armele și să le țină în siguranță și departe de copii. "Ministerul de Interne face apel la toți deținătorii de arme să își depoziteze armele cu grijă, încuiate în seifuri sau dulapuri, astfel încât să nu fie la îndemâna altora, în special a copiilor", a declarat poliția într-un comunicat.

Împușcăturile de miercuri de la școala primară Vladislav Ribnikar s-au soldat, de asemenea, cu șapte persoane spitalizate - șase copii și un profesor. O fetiță care a fost împușcată în cap rămâne în pericol de moarte, iar un băiat se află în stare gravă, cu leziuni la coloană, au declarat joi dimineață medicii.

Pentru a ajuta oamenii să facă față tragediei, autoritățile au anunțat că au înființat o linie telefonică de asistență. Sute de persoane au răspuns la un apel pentru a dona sânge pentru victimele rănite.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: atac armat serbia terorism