RAZBOIUL STELELOR - Rusia si SUA se joaca iar de-a inarmarea nucleara
Rusii si americanii se joaca din nou de-a "razboiul rachetelor". Ambele tari au anuntat zilele acestea crearea unui nou tip de racheta, mai performant, capabil sa strapunga orice aparare.
ANA ILIE
|
TARUL CONTRAATACA. Putin nu se lasa cu una, cu doua. Daca americanii isi fac superracheta, trebuie sa-si faca si rusii |
N-au trecut nici trei ani de cand America presedintelui George W. Bush a decis sa se retraga din Tratatul Antiracheta, care limita la doua numarul sistemelor de aparare antiracheta ale SUA si Rusiei.
DETERIORARE. De atunci, relatiile pe acest plan cu Rusia s-au degradat, mai ales ca la sfarsitul anului 2002, Bush ordona realizarea primei faze a sistemului de aparare antiracheta, care prevedea realizarea a zece rachete de interceptare si amplasarea lor in Alaska si California, pana la sfarsitul anului 2004, iar in 2005, dublarea numarului acestora. La inceputul lui 2004 a devenit evident ca SUA isi vor amplasa rachete de interceptare in afara teritoriului american, probabil in Polonia si Republica Ceha, care vor gazdui silozuri pentru rachete de interceptare si statii radar, planuri care nu
i-au cazut bine Rusiei.
LINISTITORI. Fiecare din cei doi presedinti, Putin si Bush, s-au intrecut in declaratii care mai de care mai belicoase, situatia culminand ieri cu o declaratie a americanilor menita sa calmeze spiritele inflamate de la Moscova. Sistemul de aparare antiracheta american va continua in acelasi ritm ca si pana acum si va fi operational incepand cu sfarsitul acestui an, au subliniat responsabili ai Pentagonului. Totusi, ei au tinut sa dea asigurari ca acest sistem nu a fost conceput pentru o protectie impotriva atacurilor intercontinentale din partea Rusiei sau Chinei.
MUSCHI NUCLEARI. Asigurarile "calduroase" ale Pentagonului vin la cateva zile dupa iesirea la rampa a presedintelui rus, Vladimir Putin, care anunta cu surle si trambite ca Rusia se va inarma cu un nou sistem de arme nucleare "care nu exista si nu vor exista in urmatorii ani in celelalte tari care sunt puteri nucleare". Nici declaratiile pompoase ale lui Putin nu au venit din neant. Acestea au fost provocate, dupa toate probabilitatile, de un alt anunt, al cercetatorilor americani, care au dezvaluit ca lucreaza la o noua racheta supersonica de croaziera, care va zbura cu o viteza de pana la zece ori mai mare decat cea actuala si va putea fi lansata de oriunde in lume. Noua racheta ar atinge orice tinta pe Pamant in decurs de doua ore, iar primele prototipuri ar putea fi testate chiar anul viitor.
LAUDA. Cat despre asul din maneca lui Putin, arma "nemaivazuta" cu care se lauda, specialistii americani cred ca nu poate fii vorba decat despre o modernizare a rachetelor nucleare pe care Rusia le detine, cu scopul de a "pacali" sistemele antiracheta de genul celui american. Analistii cred ca declaratiile belicoase ale lui Putin au fost facute doar sub imperiul necesitatii de a asigura poporul rus ca tara lor este inca o mare putere, o reminiscenta a epocii sovietice.