Rusia se opune vehement intrării Ucrainei în NATO, susţinând că acest lucru ar fi o "provocare fără precedent" la adresa securităţii europene. "Noi nu vrem să vedem Ucraina în NATO. Ucraina în NATO ar fi o provocare fără precedent la adresa securităţii europene, cea mai mare de la căderea Zidului Berlinului", a declarat ambasadorul rus la Uniunea Europeană, Vladimir Cijov.
Guvernul ucrainean şi-a anunţat la sfârşitul lunii august dorinţa de a relua procesul de aderare la NATO, întrerupt în 2010 de regimul prorus al preşedintelui Viktor Ianukovici. NATO a lăsat uşa deschisă, cu condiţia ca Kievul să facă "reformele necesare", "să se adapteze standardelor NATO" şi "să îndeplinească toate criteriile", aminteşte AFP, conform Agerpres. În ciuda opoziţiei Moscovei, NATO s-a lărgit deja spre fostele ţări ale blocului comunist, ca Polonia, dar de asemenea în 2004 spre ţările baltice, trei foste republici sovietice.
Cijov a avertizat de asemenea contra unui 'partid de război' în Ucraina.
Un protocol de încetare a focului în douăsprezece puncte a fost încheiat vineri la Minsk între Kiev şi rebelii proruşi pentru a pune capăt celor cinci luni de conflict ce au făcut aproape 2.800 de morţi, potrivit ultimelor cifre ale ONU. De atunci, el este respectat, în ciuda unor incidente.
Luni, UE a aprobat o nouă serie de sancţiuni împotriva Moscovei. Dar cei 28 au convenit să îi acorde câteva zile pentru a decide punerea lor în aplicare, în funcţie mai ales de situaţia de pe teren. O nouă reuniune a ambasadorilor lor la UE este programată miercuri.
"Mesajul nostru către UE este următorul: nu subminaţi procesul de pace prin susţinerea partidului de război în Ucraina", a declarat Cijov. Potrivit diplomatului rus, acest "partid de război" - ai cărui responsabili el nu i-a precizat - s-ar opune preşedintelui Petro Poroşenko, "interesat de reuşita încetării focului", mai ales în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare.
"Doar Consiliul de Securitate al ONU are dreptul să impună sancţiuni', a insistat diplomatul. Cele impuse de UE Rusiei sunt 'nedrepte şi perfide', deoarece sunt 'bazate pe ipoteza că Rusia este o parte în conflict', ceea ce 'nu a fost niciodată, nu este şi nu va fi niciodată cazul", a mai spus Cijov.