x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii livrează combinezoane de protecţie Japoniei

Americanii livrează combinezoane de protecţie Japoniei

de Marina Constantinoiu    |    17 Mar 2011   •   16:43

Statele Unite au furnizat 100 de combinezoane de protecţie contra emanaţiilor radioactive Guvernului japonez, care le va utiliza la centrala de la Fukushima, a anunţat, joi, armata americană, citată de AFP.

“Aceste combinezoane NBC (nuclear, biologic, chimic) şi măşti de protecţie de pe portavionul George Washington au fost livrate în această dimineaţă Guvernului japonez pentru utilizarea la centrala nucleară de la Fukushima”, afirmă comandantul american al Flotei a VII-lea.

Preşedintele american Barack Obama a reafirmat sprijinul american pentru Japonia în cadrul unei convorbiri purtate cu premierul japonez Naoto Kan, şi a propus trimiterea mai multor experţi nucleari americani.

Circa 33 de experţi ai Departamentului american pentru Energie cu aproape 8 tone de material şi nouă experţi ai Autorităţii americane de Reglementare Nucleară (NRC) se află actualmente în Japonia, potrivit Washington Post.

Ajutorul american pentru a face faţă crizei provocate de emanaţiile de la centrala de la Fukushima se cantonează pentru moment pe o susţinere logistică. Autorităţilor japoneze le-au fost livrate joi cinci pompe de mare presiune.

Statele Unite au recomandat miercuri evacuarea cetăţenilor lor de pe un perimetru de 80 de kilometri din jurul centralei de la Fukushima, din cauza nivelelor extrem de ridicate de radiaţii, ei indicând o zonă mai extinsă decât aria de 20 de kilometri indicată de Guvernul japonez.

×