x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anchetă de corupţie în Cehia vizând cumpărarea unor blindate austriece

Anchetă de corupţie în Cehia vizând cumpărarea unor blindate austriece

de Mihaela Matachita    |    23 Feb 2010   •   00:00

Poliţia din Cehia a anunţat deschiderea unei anchete asupra suspiciunilor de corupţie în achiziţionarea de către armată a peste 100 de vehicule blindate Pandur II, fabricate de firma austriacă Steyr Daimler Puch (General Dynamics).

"Preşedintele poliţiei, Oldrich Martinu, a decis să formeze un grup de lucru care să verifice circumstanţele achiziţionării blindatelor Pandur de la firma Steyr", potrivit unui comunicat dat publicităţii marţi, la Praga, şi citat de AFP.

Potrivit cotidianului praghez Dnes, cumpărarea a 107 blindate contra sumei de 14,4 miliarde de coroane (560 de milioane de euro) în martie 2009 a stârnit suspiciuni, deoarece tranzacţia a survenit după ce contractul, semnat în iunie 2006, a fost reziliat de Praga în decembrie 2007. Rezilierea s-a impus după o serie de probleme apărute în timpul testelor. Dnes a publicat transcrierea unei întâlniri, filmată cu camera ascunsă, a unuia din jurnaliştii săi cu doi foşti responsabili ai firmei austriece, care au vorbit despre existenţa unor clauze secrete. Printre clauze figura şi un comision de 2%-3% din valoarea comenzii, bani destinaţi principalelor partide politice din Cehia. În final, preţul blindatelor a fost de trei ori mai mare decât cel al vehiculelor de acelaşi tip achiziţionate de armata portugheză. În acest context, Dnes a evocat numele fostului premier Stanislav Gross, al ex-ministrului Apărării Karel Kühnl şi pe cel al actualului deţinător al acestui portofoliu, Martin Bartak. Cei trei au respins ferm acuzaţiile.

×
Subiecte în articol: externe