x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anunț IMPORTANT de la Moscova. PRECIZĂRI cu privire la plățile în ruble pentru exporturile de gaze naturale

Anunț IMPORTANT de la Moscova. PRECIZĂRI cu privire la plățile în ruble pentru exporturile de gaze naturale

30 Mar 2022   •   16:35
Anunț IMPORTANT de la Moscova. PRECIZĂRI cu privire la plățile în ruble pentru exporturile de gaze naturale

Administrația de la Moscova anunță că sistemul de plăți în ruble pentru exporturile de gaze în UE se va aplica progresiv.

"Am vorbit deja despre acest lucru, plăţile şi livrările de gaze sunt un proces extins în timp. Nu se pune problema de a face livrări mâine şi să plăţiţi până seara. Nu, este vorba de un proces mai extins în timp, la nivel tehnic", a explicat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Le Figaro.

El precizează însă că sistemul de plăți în ruble va fi implementat. 

Criza economică și prăbușirea rublei după sancțiunile economice impuse Rusiei de țările occidentale, în contextul războiului din Ucraina, au determinat autoritățile de la Moscova să anunțe înlocuirea plăților în dolari sau euro cu ruble pentru livrările de gaze naturale. 

Grupul G7 a respins însă decizia Rusiei la începutul acestei săptămâni, invocând încălcarea unilaterală a acordurilor în vigoare. 

"În aceste condiţii, efectuarea plăţilor în ruble este inacceptabilă. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, încearcă să ne divizeze. Dar solidaritatea noastră este semnificativă, nu vom fi divizaţi. Grupul G7 transmite clar că trebuie respectate clauzele contractelor", a spus Robert Habeck, ministrul german al Economiei. 

G7 este format din Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, SUA, Canada și Japonia. 

 

 

×
Subiecte în articol: Rusia gaze ruble