x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Apropiații lui Putin amenință SUA cu „sute” de sicrie americane

Apropiații lui Putin amenință SUA cu „sute” de sicrie americane

de Şerban Mihăilă    |    02 Sep 2022   •   07:40
Apropiații lui Putin amenință SUA cu „sute” de sicrie americane

Bravada inițială despre cucerirea Ucrainei în doar câteva zile, vânturată la televiziunile de stat din Rusia, a fost înlocuită treptat de o disperare prost ascunsă și de amenințări teroriste directe la adresa Statelor Unite. Propagandiștii și experții Kremlinului se întreabă acum, în direct, dacă nu cumva sprijinul administrației Biden pentru Ucraina ar putea fi întrerupt numai în eventualitatea în care „zeci sau sute” de sicrie drapate în steaguri americane ar începe să sosească în SUA, din toate colțurile lumii.

Chiar dacă Rusia se opune cu vehemență desemnării sale ca stat sponsor al terorismului, mentalitatea teroristă proiectată la televiziunile controlate de Moscova devine tot mai transparentă.

În timpul emisiunii de televiziune „Locul de Întâlnire”, transmisă cu trei zile în urmă, gazdele și invitații au dezbătut intens contraofensiva Ucrainei. În timp ce voința ucrainenilor de a-și apăra țara nu a fost pusă sub semnul întrebării, portavocile Kremlinului sunt ferm convinse că aceasta poate fi înfrântă doar dacă administrația de la Washington s-ar da la o parte, lăsând singur Kievul în fața armatei lui Putin, relatează site-ul de știri american „The Daily Beast”.

În condițiile în care fostul președinte Donald Trump a plecat de la Casa Albă, guvernul american nu mai poate fi convins să vadă lucrurile așa cum vrea Rusia. Drept urmare, propagandiștii ruși sugerează acum persuasiunea prin violență, mai remarcă sursa citată. 

Promovarea terorismului

Dmitri Drozdenko, redactor-șef adjunct al publicației militare ruse „Arsenalul Patriei”, a afirmat în timpul emisiunii că activitățile subversive fac parte din orice război. Deoarece Ucraina începe să readucă războiul în Rusia, el a sugerat resuscitarea SMERSH - o agenție de contrainformații, numită după o contracție a expresiei „Moarte spionilor”.

Gazda, Andrei Norkin, i-a întrebat apoi pe experții prezenți dacă Rusia ar trebui să recurgă la acțiuni extrateritoriale, care să se extindă dincolo de Ucraina. El l-a menționat pe Pavel Sudoplatov - figură celebră, implicată în planificarea și derularea de asasinate și acțiuni de sabotaj în țările occidentale - ca fiind genul de actor de care națiunea ar avea cu adevărat nevoie în acest moment. Sudoplatov a fost implicat în asasinarea lui Leon Troțki, în Mexic, a liderului politic și militar ucrainean Evhen Konovalets, la Rotterdam, și a condus rețele de „ilegaliști” în țările NATO.

„Nu era nevoie să ne întoarcem atât de mult în trecut, având în vedere recentele acuzații de atacuri și crime sancționate de stat în străinătate, la adresa Rusiei, inclusiv, otrăvirea lui Alexander Litvinenko în Anglia, uciderea lui Zelimkhan Khangoshvili în Germania și o tentativă de otrăvire a lui Serghei Skripal, tot în Marea Britanie”, notează „The Daily Beast”.

Și, într-adevăr, participanții la emisiune au adus ulterior în discuție numele lui Ruslan Boshirov și Alexander Petrov - despre care se crede că au executat tentativa de otrăvire a lui Skripal - ca fiind cei ce ar putea să o execute pe Natalia Vovk, acuzată de ruși că a aruncat în aer vehiculul Dariei Dughina, fiica lui Aleksandr Dughin, ideologul politic al președintelui Putin. 

Viktor Olevici, expert principal al grupului „Centrul pentru Politici Curente”, a remarcat: „Acțiuni subversive au loc deja în Federația Rusă, la Moscova. Avem deja victime. Nu există nicio îndoială că putem asista la anumite evenimente pe teritoriul unor țări terțe, nu doar în Ucraina!”.

Coprezentatorul emisiunii, Ivan Trushkin, a mers mai departe: „Iertați-mi fantezia, dar ce s-ar întâmpla dacă un oficial al Pentagonului, care a fost responsabil de gestionarea Ucrainei, se îneacă cu un sâmbure de cireșe? Ar ajuta acest lucru la încetarea activităților subversive pe teritoriul nostru?”. Olevici a răspuns cu prudență: „Cel mai probabil nu se vor opri, dar, cu timpul, acțiunile de tip «ochi pentru ochi, dinte pentru dinte» ar putea schimba situația. Doar că nu cred că ar avea un efect imediat”.

Norkin a invocat apoi „raportul CNN, de sâmbăta trecută, care preciza că toate procesele ce se petrec în Ucraina sunt elaborate și dirijate doar de Washington”. Imediat, Trushkin s-a întrebat ce măsuri i-ar face pe „manipulatorii americani” să înțeleagă că trebuie să înceteze activitățile lor în Ucraina. „Atât timp cât există puteri în afara Ucrainei, dispuse să trimită oameni, să le dea arme, să le umple capul cu informații radicale, mi se pare că nu vom putea obține o victorie totală”, a spus el.

Amenințări directe

Alexander Kazakov, membru al Dumei de Stat, a intervenit în discuție: „Dacă cinci colonei SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) și un colonel CIA ar pieri prin orice mijloace - călcați de o mașină, aruncați pe fereastră, împușcați, morți într-o explozie - în America, Europa sau în altă parte, se va schimba ceva în ceea ce privește teroarea îndreptată împotriva noastră? Nimic... Bineînțeles, ar fi mișto să-i vedem pe cei cinci colonei SBU murind, dar cât de eficient ar fi asta?”.

Igor Șișkin, directorul Institutului pentru țările CSI, l-a completat: „Trebuie să se întoarcă împotriva lor și nu să se limiteze la vreun colonel căzut pe fereastră. Americanii au o mulțime de agenții și baze aflate în puncte fierbinți. Ceva ar putea zbura spre acele baze și ar putea face ca zeci sau sute de sicrie să se întoarcă în SUA. Dacă vor începe să primească sicrie drapate în steaguri cu stele și dungi, după fiecare act terorist pe care l-au autorizat, acest lucru îi va forța în sfârșit să se gândească!”.



 

×