x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arctic Sea nu a dispărut de fapt

Arctic Sea nu a dispărut de fapt

de Mihaela Matachita    |    19 Aug 2009   •   00:00



Autoritatea Maritimă Malteză (AMM) a afirmat că nava cargo Arctic Sea, recuperată luni de Marina rusă în apropierea insulelor Capului Verde după două săptămâni de incertitudine cu privire la localizarea ei, "nu a dispărut cu adevărat niciodată", a relatat miercuri publicaţia franceză L'Express în ediţia electronică.

Urma cargoului de 4.000 de tone, sub pavilion maltez, cu echipaj rus şi exploatat de o companie finlandeză, a fost pierdută pe când nava se afla în apele europene, după ce plecase din Finlanda la 23 iulie pentru a ajunge în Algeria la 4 august. Dar cargoul nu a mai putut fi contactat de la 31 iulie. Alerta a fost dată de firma Solchart Management, proprietatea unui rus din Finlanda, conform căreia nava ar fi fost atacată, în dreptul coastelor suedeze, la 24 iulie, de circa opt bărbaţi care s-au prezentat drept poliţişti în căutare de droguri. Aceştia au bătut şi legat echipajul, obligându-l sub ameninţarea armelor să se îndrepte spre sud în Atlantic şi să închidă aparatura de comunicaţii.

Potrivit AMM, comisia de securitate maritimă, care regrupează reprezentanţi suedezi, finlandezi şi maltezi, a urmărit îndeaproape evoluţia deturnării navei. "Comisia ar dori să precizeze că mişcările Artic Sea au fost cunoscute întotdeauna timp de mai multe zile, ceea ce contrazice informaţiile cu privire la dispariţia navei", a arătat AAM. "A fost un consens între autorităţile Finlandei, Maltei şi Suediei de a nu divulga nici o informaţie sensibilă pentru a nu pune în pericol viaţa şi securitatea persoanelor de la bord, nici integritatea vasului", a adăugat AAM.

Rusia a anunţat marţi că opt persoane originare din Letonia, Estonia şi Rusia au fost arestate pentru deturnarea cargoului încărcat cu cherestea în valoare de 1,4 milioane de euro. Suspecţii au fost duşi pe un vas rusesc pentru a fi interogaţi.
Dispariţia navei a deconcertat autorităţile maritime din întreaga Europă care bănuiau un act de piraterie.

×
Subiecte în articol: externe arctic sea