x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Argentina evită falimentul. Restructurează o datorie de peste 66 de miliarde de dolari

Argentina evită falimentul. Restructurează o datorie de peste 66 de miliarde de dolari

01 Sep 2020   •   10:57
Argentina evită falimentul. Restructurează o datorie de peste 66 de miliarde de dolari

Argentina a ajuns la un acord privind restructurarea unor datorii de 66,13 miliarde de dolari, ceea ce îi permite să evite intrarea în incapacitate de plată, scrie AFP.

Timp de patru luni, autoritățile din această țară au purtat negocieri cu creditorii, care dețin obligaţiuni echivalente cu 93,55% din bonurile eligibile și au acceptat au acceptat propunerea de schimb formulată de guvernul argentinian, potrivit ministrului Economiei, Martin Guzman.

"În ultimele zile am lucrat din greu la condiţiile unei oferte care s-a bucurat de o acceptare masivă din partea creditorilor noştri, ca urmare a procesului de dialog din ultimele luni", a spus acesta.

Obligaţiunile în valoare de 66,13 miliarde de dolari emise sub legislaţie străină, care fac obiectul restructurării, reprezintă o cincime din totalul datoriei argentiniene, care se ridică la 324 miliarde de dolari, adică 90% din PIB. Termenul limită pentru a adera la oferta de schimbare a titlurilor a expirat vineri.

Restructurarea va permite Argentinei să îşi reducă povara datoriei cu 37,7 miliarde de dolari, în condiţiile în care rata dobânzii pentru noile obligaţiuni va coborî de la 7% pe an, la 3,07%.

"Aceasta ne va da un orizont economic suficient pentru a genera politici durabile şi va permite dezvoltarea", a declarat Guzman.

Acordul rerprezintă o victorie importantă pentru Argentina, a treia mare economie din America Latină, având în vedere că autorităţile încearcă să evite cea de a noua intrare în incapacitate de plată şi rerlansarea economiei, aflată în al treilea an de recesiune. Este prognozat un declin de 12,5% pe an.

Succesul acestei restructurări ar trebui să faciliteze  negocierile pentru un nou acord de finanţare cu FMI, după cel convenit de Argentina în 2018, pentru un împrumut de 57 miliarde de dolari, din care au fost deblocate 44 miliarde de dolari. 

×
Subiecte în articol: argentina faliment