x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata a instituit legea marţială în Thailanda

Armata a instituit legea marţială în Thailanda

20 Mai 2014   •   08:33
Armata a instituit legea marţială în Thailanda

Armata thailandeză a decretat marţi legea marţială, pe fondul crizei politice şi manifestaţiilor antiguvernamentale ce au făcut 28 de morţi şi sute de răniţi în ultimele luni.

"Declararea legii marţiale nu este o lovitură de stat", dar vizează "restabilirea păcii şi ordinii publice", a anunţat armata marţi dimineaţa devreme la televiziunea controlată de militari.

Armata thailandeză a ameninţat încă de săptămâna trecută că va interveni, după moartea a trei manifestanţi într-un atac cu grenadă în centrul capitalei Bangkok.

"Publicul nu trebuie să intre în panică şi să trăiască viaţa normal", cheamă armata în anunţul ei.

Opoziţia susţine că a intrat în ultima linie dreaptă a luptei împotriva guvernului interimar, odată cu recenta demitere a primului ministru Yingluck Shinawatra. Aflată la conducerea Guvernului din 2011, Shinawatra (47 de ani, prima femeie premier în istoria Thailandei) este văzută ca o marionetă a fratelui său, Thaksin Shinawatra, acum în exil după ce a fost destituit de o lovitură de stat în 2006.

Cămăşile roşii, puternica mişcare ce reuneşte susţinătorii guvernului, numeroşi în rândul populaţiei rurale din nordul şi nord-estul ţării, au avertizat opoziţia asupra riscului unui război civil.

De cealalată parte, manifestanţii opoziţiei, care şi-au ridicat tabăra în faţa sediului guvernului, cer numirea unui prim-ministru "neutru" şi amânarea sine die a alegerilor.

×
Subiecte în articol: armata legea martiala