Forţele militare americane îşi intensifică eforturile pentru a reduce amprenta sa ecologică, de la sisteme de purificare a apei, care vor funcţiona pe bază de energie solară, până la utilizarea de biocarburant pentru avioanele de vânătoare.
Departamentul Apărării, cel mai important consumator de carburant din lume, care reprezintă 80 la sută din consumul de energie al întegului Guvern american, utilizează ca principală sursă de energie hidrocarburile, precizează un raport al Pew Research Center, citat de AFP.
Forţele terestre americane şi cele aeriene deţin mai multe baze care funcţionează parţial cu energie solară, iar una dintre acestea, cea de la Fort Irwin, în California, urmează să înceteze să mai consume energie din reţeaua electrică în următorii zece ani.
Însă Marina şi-a stabilit ca obiectiv să înlocuiască, până în 2020, jumătate din combustibilul utilizat pe uscat şi pe mare cu alte surse decât hidrocarburile, a anunţat secretarul pentru forţele navale, Ray Mabus, într-o conferinţă, după publicarea raportului.
De asemenea, Marina va testa săptămâna aceasta un "Hornet verde", un avion de luptă de tip F-18 care funcţionează cu un amestec de camelină, o plantă din familia cruciferelor, şi kerosen, a anunţat el.
"Contrar primei generaţii de carburant, pe bază de etanol obţinut din porumb, camelina este o plantă care poate fi cultivată alternativ cu o altă plantă, cum ar fi grâul, fără ca solul să fie afectat", a declarat Mabus. El a adăugat că producţia unei asemenea plante "nu va afecta prea mult lanţul alimentar, furnizând totodată un nou tip de cultură pentru fermierii americani".
Corpul puşcaşilor marini, care acţionează alături de Forţele terestre, a utilizat spume izolatoare la structurile temporare pe care le-a instalat în Irak, pentru a reduce consumul de energie cu 75 la sută.
Pe baza multiplelor aplicaţii civile obţinute în trecut în urma cercetării militare, ca GPS-ul sau Internetul, raportul prevede că demersurile ecologice ale armatei vor conduce la numeroase inovaţii pentru marele public.
Aceste inovaţii ar urma să includă tipuri noi de carburant alternativ, mijloace avansate de stocare de energie şi vehicule mai economice în privinţa consumului de carburant, fie că sunt destinate utilizării pe uscat, în aer sau pe mare, mai precizează raportul.
Phyllis Cuttino, directoarea Programului pentru Climat şi Energie din cadrul Institutului de Cercetare Pew, a făcut apel la congresmenii americani să susţină demersurile armatei privind eficientizarea energetică, adoptând o lege vastă privind modificările climatice.
"Această lege urmează să introducă un preţ pentru (emisiile de) carbon, investirea în inovaţii şi să ajute la dezvoltarea energiilor regenerabile", a conchis ea.
Mediafax