x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata din Myanmar, acuzată de genocid şi alte crime împotriva umanităţii

Armata din Myanmar, acuzată de genocid şi alte crime împotriva umanităţii

27 Aug 2018   •   13:03
Armata din Myanmar, acuzată de genocid şi alte crime împotriva umanităţii

Un nou raport ONU acuză armata din Myanmar de genocid împotriva populaţiei rohingya din Rakhine. De asemenea, raportul aduce acuzaţii de crime de război şi crime împotriva minorităţilor din ţară pentru armata din Myanmar, notează The Guardian.

O misiune rapidă în Myanmar a dus la dovezi clare potrivit cărora armata, numită Tatmadaw, a condus “cele mai grave crime sub legea internaţională” în Rakhine, casa musulmanilor rohingya, dar şi în Kachin şi Shan.

Anchetatorilor ONU nu li s-a permis accesul în Myanmar, însă au intervievat multe persoane care au fugit din ţară. Aceştia au descoperit că armata “ucidea la întâmplare, viola în grupuri femei, agresa copii şi ardea sate întregi” în Rakhine, Shan şi Kachin. De asemenea, armata a condus crime, arestări, dispariţii forţate, torturi, violuri, sclavie sexuală şi alte forme de violenţă sexuală, persecutări şi sclavie – toate reprezentând crime împotriva umanităţii.

În nordul statului Rakhine, misiunea ONU a descoperit dovezi de exterminări în masă şi deportări, ambele definite ca fiind crime împotriva umanităţii de către ONU.

Misiunea a solicitat o anchetă în interiorul armatei pentru genocid în Rakhine. Aproximativ 25.000 de musulmani rohingya au fost ucişi într-un an, iar 700.000 au trecut graniţa în Bangladesh.  

×