x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata japoneză are nevoie de mai multe femei

Armata japoneză are nevoie de mai multe femei

de Redacția Jurnalul    |    13 Mai 2024   •   10:30
Armata japoneză are nevoie de mai multe femei
Sursa foto: Hepta

Japonia dorește o consolidare militară majoră și se străduiește să își umple rândurile cu femeile de care forțele au nevoie și pe care factorii de decizie politică s-au angajat să le recruteze. Dar numărul femeilor care vor să se înroleze este tot mai mic, din cauza hărțuirii.

În urma unui val de cazuri de hărțuire sexuală, numărul femeilor care au depus cereri pentru a se înrola în Forțele de autoapărare (SDF) a scăzut cu 12% în anul care se încheie în martie 2023, după mai mulți ani de creștere constantă, scrie, într-un material exclusiv, Reuters. Unele victime au declarat că o cultură înrădăcinată a hărțuirii ar putea descuraja femeile să se înroleze.

Dar, la nouă luni după ce Ministerul Apărării s-a angajat să ia măsuri drastice, acesta nu intenționează să ia măsuri în ceea ce privește o recomandare cheie emisă de un grup de experți independenți - implementarea unui sistem național de revizuire a standardelor de formare împotriva hărțuirii -, potrivit a doi oficiali din minister responsabili de formare.

Grupul de experți numiți de guvern identificase într-un raport publicat în august că educația superficială a armatei în materie de hărțuire - care menționa doar în mod limitat hărțuirea sexuală - și lipsa unei supravegheri centralizate a acestei formări au fost factori care au contribuit la problemele culturale din cadrul instituției.

Șeful comisiei, Makoto Tadaki, a declarat că unele sesiuni de formare - la una dintre ele a participat Reuters - nu au fost în concordanță cu gravitatea situației.

O femeie militar care a dat în judecată guvernul din cauza unui presupus incident de hărțuire sexuală a declarat, de asemenea, într-un interviu, că educația pe care a primit-o în ultimii 10 ani a fost ineficientă.

Apelurile pentru eradicarea hărțuirii și creșterea numărului de femei din serviciul militar vin în contextul în care Japonia, îmbătrânită, se confruntă cu amenințări tot mai mari din partea Chinei, Coreei de Nord și Rusiei.

Femeile reprezintă doar 9% din personalul militar din Japonia, față de 17% în Statele Unite, principalul aliat al Tokyo-ului în materie de securitate.

SDF a trimis întrebările Reuters către Ministerul Apărării, care a răspuns printr-un e-mail că hărțuirea „nu trebuie permisă niciodată, deoarece distruge încrederea reciprocă între membrii serviciului și le subminează puterea”.

Ministerul a declarat că a găzduit prelegeri de prevenire a hărțuirii susținute de experți externi începând cu 2023, a făcut ca sesiunile să se bazeze mai mult pe discuții și a planificat să invite specialiști pentru a-și revizui pregătirea în acest an.

Acesta nu a răspuns la întrebările dacă va pune în aplicare recomandarea grupului de a centraliza supravegherea formării.

După ce fosta femeie soldat Rina Gonoi a făcut publice acuzațiile de agresiune sexuală în 2022, Ministerul Apărării a efectuat un sondaj în acel an care a scos la iveală peste 170 de presupuse incidente de hărțuire sexuală în cadrul SDF. O altă presupusă victimă a fost o femeie militar din Okinawa care a acuzat un superior că a făcut remarci obscene la adresa ei în 2013. Ea a fost apoi numită public în materialele de instruire privind hărțuirea distribuite colegilor săi în 2014, a declarat ea pentru Reuters. Presupusul agresor nu a fost identificat în materiale.

Reuters nu numește presupusele victime ale hărțuirii sexuale. Afirmațiile ei au fost coroborate cu documente în procesul pe care l-a intentat anul trecut, după ce a spus că a epuizat un proces intern de reclamații.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: armata japoneza femei