x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armenii îşi aleg preşedintele. Actualul şef al statului candidează pentru un nou mandat (VIDEO)

Armenii îşi aleg preşedintele. Actualul şef al statului candidează pentru un nou mandat (VIDEO)

18 Feb 2013   •   09:43
Armenii îşi aleg preşedintele. Actualul şef al statului candidează pentru un nou mandat (VIDEO)
Sursa foto: Captura video

Armenii sunt chemaţi la urne, luni, pentru a-şi alege preşedintele în cadrul unui scrutin în care şeful statului Serge Sarkissian este marele favorit. Aceste alegeri sunt şi un test pentru democraţie în această fostă republică sovietică după confruntările sângeroase de la alegerile prezidenţiale din 2008, scrie AFP.

Circa 2,5 milioane de alegători sunt chemaţi să-şi aleagă noul preşedinte în cursul acestei votări care se va încheia la 16h00 GMT.

Serge Sarkissian a înregistrat 69 % din intenţiile de vot, potrivit unui sondaj al institutului Gallup. El a promis alegeri "libere", angajament ce va fi supravegheat îndeaproape de peste 600 de observatori internaţionali. "Avem nevoie de alegeri libere şi corecte ca de oxigen. Şi avem astăzi toate mijloacele să organizăm cele mai bune alegeri posibile", a declarat preşedintele în exerciţiu.

În 2008, victoria sa la prezidenţiale, contestată de opoziţie, a declanşat manifestaţii care au degenerat în confruntări după intervenţia poliţiei, soldate cu 10 morţi.

În 2012, alegerile legislative câştigate de Partidul Republican al lui Sarkissian au fost criticate pentru absenţa democraţiei de OSCE.

Finalul campaniei electorale a fos umbrit de un atac împotriva unui candidat la scrutin, Paruyr Hayrikian, rănit de gloanţe la umăr în 31 ianuarie. Acest fost disident sovietic în vârstă de 63 de ani, vizat de focuri de armă în plin centrul Erevanului, a cerut amânarea alegerilor, dar şi-a retras cererea în ultimul moment.

×