x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asasinatul din Dubai: Londra acuză Israelul de falsificarea paşapoartelor

Asasinatul din Dubai: Londra acuză Israelul de falsificarea paşapoartelor

de Mihaela Matachita    |    24 Mar 2010   •   00:00

Există "motive convingătoare" de a crede că guvernul israelian este responsabil de falsificarea paşapoartelor britanice folosite în complotul pentru uciderea unui lider Hamas în Emiratele Arabe Unite, a afirmat marţi seară ministrul de Externe britanic, David Miliband, citat de CNN.


Paşapoartele au fost "copiate după paşapoarte originale britanice" într-o "operaţiune foarte sofisticată", a mai spus Miliband în Camera Comunelor.
Agenţia britanică pentru Crima Organizată Gravă a conchis că 12 britanici, ale căror paşapoarte au fost clonate, sunt "victimele inocente ale furtului de identitate", a adăugat el.


DIPLOMAT EXPULZAT
CNN citează o sursă guvernamentală britanică, potrivit căreia Londra a expulzat un diplomat israelian în legătură cu paşapoartele clonate despre care se bănuieşte că au fost folosite de suspecţi în uciderea lui Mahmoud al-Mabhouh, în ianuarie, în Dubai. Aceeaşi sursă a mai relatat că ambasadorul israelian în Marea Britanie a avut, luni, întrevederi cu oficiali de la Foreign Office pentru a i se prezenta rezultatele anchetei. Rangul şi identitatea diplomatului nu au fost comunicate, iar sursa nu a spus nici când acesta a fost expulzat.

Anterior, BBC şi AFP au transmis că guvernul de la Londra "va expulza" un diplomat israelian ca măsură de represalii. Potrivit Daily Telegraph, raportul asupra anchetei acuză clar Mossadul că a folosit paşapoarte britanice, dar, subliniază cotidianul, dovezile sunt insuficiente pentru a acuza serviciile secrete israeliene de asasinarea liderului Hamas. Ziarul aminteşte că responsabilii israelieni afirmă că nimic nu dovedeşte implicarea serviciilor lor secrete în asasinat.

Tot marţi, autorităţile franceze au anunţat că au deschis la rândul lor o investigaţie în cazul paşapoartelor false.

Al-Mabhouh, membru fondator al aripii militare a Hamas, a fost găsit mort la 20 ianuarie, în camera sa dintr-un hotel din Dubai, iar poliţia locală crede că a fost ucis de agenţi ai serviciilor secrete israeliene Mossad. Numărul suspecţilor în acest caz se ridică la 27, dintre aceştia 26 au folosit paşapoarte europene sau australiene. Interpolul a emis mandate de căutare a suspecţilor.

×
Subiecte în articol: externe