x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proteste violente: De Crăciun, sârbii au asediat primăria, la Belgrad. 35 de persoane reținute

Proteste violente: De Crăciun, sârbii au asediat primăria, la Belgrad. 35 de persoane reținute

de Redacția Jurnalul    |    25 Dec 2023   •   10:11
Proteste violente: De Crăciun, sârbii au asediat primăria, la Belgrad. 35 de persoane reținute
Sursa foto: X

Ciocniri violente la Belgrad, duminică seară, în timpul unei demonstrații antiguvernamentale organizate de "Serbia împotriva violenței" pentru a denunța presupusele fraude la alegerile parlamentare și locale din 17 decembrie.

Protestatarii au asediat Primăria timp de ore întregi încercând să intre în clădire.

A fost cea de-a șaptea zi consecutivă de proteste împotriva guvernului. Sit-in-ul, organizat ca și în celelalte zile în fața sediului Comisiei Electorale, a degenerat într-un protest violent, câteva mii de manifestanți îndreptându-se spre Primăria din apropiere cu intenția de a o lua cu asalt.

Un număr mare de polițiști, care au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii, s-au năpustit asupra demonstranților, care au aruncat spre Primărie ouă, sticle de plastic, roșii, pietre și alte obiecte.

În cele din urmă, poliția a reușit să-i împingă pe protestatari înapoi pe străzile laterale și spre Piața Slavija.

Președintele Vucic a convocat o reuniune de urgență a Consiliului Național de Securitate.

Cel puțin 35 de manifestanți violenți au fost reținuți și mai mulți polițiști au fost răniți, dintre care doi grav.

Potrivit primarului demisionar al Belgradului, Aleksandar Sapic, ceea ce s-a întâmplat aseară la Belgrad poate fi comparat cu revolta Majdan din 2014 de la Kiev, care a început cu proteste antiguvernamentale la începutul anului 2014 în piața centrală a capitalei ucrainene.

Președintele populist al Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că a fost o încercare de răsturnare a guvernului orchestrată din străinătate.

"A fost o tentativă de preluare violentă a instituțiilor de stat ale Republicii Serbia", a declarat Vucic la televiziunea pro-guvernamentală Pink TV, conform AP.

Autoritățile populiste neagă fraudarea votului și au descris alegerile pentru ocuparea funcțiilor parlamentare și locale ca fiind corecte.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: proteste violente belgrad serbia