x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șansa de a opri atentatul de la concertul Arianei Grande din Manchester a fost ratată

Șansa de a opri atentatul de la concertul Arianei Grande din Manchester a fost ratată

de Redacția Jurnalul    |    02 Mar 2023   •   22:00
Șansa de a opri atentatul de la concertul Arianei Grande din Manchester a fost ratată

A fost ratată o șansă semnificativă de a lua măsuri care ar fi putut opri atentatul sinucigaș cu bombă de la sfârșitul unui concert al Arianei Grande, din Manchester, în 2017, acesta fiind unul dintre cele mai sângeroase din istoria Marii Britanii, a concluzionat joi o anchetă privind atacul

22 de persoane, cea mai tânără în vârstă de doar opt ani, au murit în explozia provocată de atentatul sinucigaș și peste 200 au fost rănite. Un bărbat a detonat o bombă artizanală la Manchester Arena, în timp ce părinții ajungeau să își ia copiii după spectacolul cântăreței americane Ariana Grande.

„A fost ratată o oportunitate semnificativă de a lua măsuri care ar fi putut preveni atacul”, a declarat președintele anchetei, John Saunders, în cel de-al treilea și ultimul său raport privind atentatul, cel mai sângeros din Marea Britanie de la atacurile sinucigașe din 2005 din transportul londonez, potrivit Reuters.

„Nu este posibil să se ajungă la nicio concluzie în funcție de balanța probabilităților sau de orice alt standard probatoriu cu privire la faptul că atacul ar fi fost prevenit”.

Rapoartele anterioare ale lui Saunders au concluzionat că au existat deficiențe și greșeli grave în ceea ce privește securitatea la locul de desfășurare a evenimentului. De asemenea, el a constatat că unul dintre cei uciși ar fi supraviețuit probabil dacă răspunsul serviciilor de urgență nu ar fi fost atât de defectuos.

Atentatul cu bombă a fost comis de Salman Abedi, în vârstă de 22 de ani, în timp ce fratele său mai mic, Hashem, a fost încarcerat pentru 55 de ani în 2020 pentru că l-a încurajat și l-a ajutat.

Un al treilea frate, mai mare, Ismail, a fost condamnat în iulie în absență pentru că nu s-a prezentat la anchetă pentru a depune mărturie, după ce a fugit din Marea Britanie.

Frații Abedi s-au născut din părinți libieni care au emigrat în Marea Britanie în timpul regimului lui Muammar Gaddafi.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: concert ariana grande atentat