x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentat sinucigaş comis de o fetiţă în Nigeria: 19 morţi şi 18 răniţi

Atentat sinucigaş comis de o fetiţă în Nigeria: 19 morţi şi 18 răniţi

10 Ian 2015   •   17:53

Cel puţin 19 persoane au murit sâmbătă în explozia unei bombe purtate de o fetiţă de circa zece ani într-o piaţă aglomerată din Maiduguri, oraş important din nord-estul Nigeriei, a anunţat poliţia locală, citată de AFP.

Cel puţin 20 de persoane au murit, inclusiv fetiţa care a comis atentatul sinucigaş, şi 18 sunt rănite, a declarat presei Gideon Jubrin, purtător de cuvânt al poliţiei statului Bono a cărui capitală este Maiduguri. Explozia s-a produs în jurul orei locale 12.40 (11.40 GMT).

O puternică explozie a zguduit piaţa în momentul în care aceasta era plină de comercianţi şi clienţi. La finalul lui 2014, această piaţă a suferit alte două atacuri criminale comise de femei cu explozibili asupra lor.

Pentru moment nu a avut loc o revendicare a atacului însă de şase ani, când a început lupta sa pentru impunerea unui stat islamic în Nigeria, gruparea teroristă Boko Haram a utilizat tot mai multe femei şi fete pentru a lansa atacuri.

Potrivit lui Ashiru Mustapha, membru al unui grup local de apărare, bomba a explodat atunci când fetiţa era controlată la intrarea în piaţă şi nu ar fi fost un act deliberat în opinia sa. "Fetiţa avea în jur de zece ani şi am mari îndoieli că ştia cu adevărat ce i se pusese pe corp", a spus el.

"A fost controlată la intrarea în piaţă şi detectorul de metale tocmai semnalase că avea ceva asupra ei. Din fericire, încărcătura a explodat înainte ca ea să poată fi izolată", a adăugat Ashiru Mustapha.

Un perimetru de securitate a fost instituit în jurul pieţei, în contextul în care personalul sanitar examina dărâmăturile pentru a recupera rămăşiţele omeneşti.

Boko Haram a comis primul său "atac sinucigaş" prin intermediul unei femei în iunie 2014 în statul Gombe. De atunci, a existat un val de atentate cu bombe, dintre care patru într-o singură săptămână la Kano.

În iulie, o fetiţă de zece ani a fost descoperită în statul Katsina purtând o vestă cu explozibili, ceea ce a făcut să se creadă că Boka Haram forţează copiii să comită atentate sinucigaşe, notează AFP.

×