x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia a reținut zeci de persoane în urma atentatului sinucigaș cu bombă

Turcia a reținut zeci de persoane în urma atentatului sinucigaș cu bombă

de Redacția Jurnalul    |    03 Oct 2023   •   22:00
Turcia a reținut zeci de persoane în urma atentatului sinucigaș cu bombă

Poliția a reținut marți cel puțin 67 de persoane în Turcia, într-o razie care a vizat persoane care ar avea legături cu militanții kurzi, la câteva zile după atacul sinucigaș cu bombă în capitala turcă.

Ministrul de interne Ali Yerlikaya a declarat că poliția a făcut raiduri în 16 provincii turcești, reținând zeci de persoane suspectate că fac parte din "structura de informații" a Partidului Muncitorilor din Kurdistan sau PKK, aflat în afara legii, conform Associated Press.

Cel puțin alți 12 presupuși membri ai PKK au fost reținuți în cadrul unei operațiuni separate în cinci provincii, a scris Yerlikaya pe X, platforma de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter.

PKK a condus o insurecție de zeci de ani în Turcia și este considerat o organizație teroristă de către Statele Unite și Uniunea Europeană. Zeci de mii de oameni au murit de la începutul conflictului, în 1984.

Duminică, un atentator sinucigaș cu bombă a detonat un dispozitiv exploziv în apropierea unei intrări în Ministerul de Interne, cu câteva ore înainte ca președintele Recep Tayyip Erdogan să se adreseze Parlamentului la întoarcerea din vacanța de vară.

Un al doilea presupus atentator a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliția.

Doi ofițeri de poliție au fost răniți în atac. Suspecții au ajuns la fața locului într-un vehicul pe care-l furaseră de la un medic veterinar din Kayseri, în centrul Turciei, după ce l-au împușcat în cap, au declarat autoritățile.

PKK a revendicat atacul, potrivit unui site de știri apropiat grupului, în timp ce autoritățile turce au identificat unul dintre atacatori ca fiind un militant PKK.

Câteva ore mai târziu, forțele aeriene ale Turciei au efectuat lovituri aeriene asupra unor locații suspecte ale PKK din nordul Irakului, unde se află conducerea grupului. Ministerul Apărării a declarat că un număr mare de militanți PKK au fost "neutralizați" în timpul loviturilor.

Yerlikaya nu a precizat dacă persoanele reținute marți erau suspectate de implicare directă în atacul de duminică.

(sursa: Mediafax)

Andreea Tobias, andreeat@mediafax.ro

Keywords:ATENTAT, TURCIARE, REȚINERI

×
Subiecte în articol: atentat turcia retineri