x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Autoritățile ucrainene îi umilesc pe români: "Se poartă cu noi mai rău decât cu un câine"

Autoritățile ucrainene îi umilesc pe români: "Se poartă cu noi mai rău decât cu un câine"

de Redacția Jurnalul    |    16 Apr 2024   •   17:45
Autoritățile ucrainene îi umilesc pe români: "Se poartă cu noi mai rău decât cu un câine"
Sursa foto: Hepta

Autoritățile ucrainene îi mobilizează forțat pe românii din Cernăuți pentru a mări efectivele militare în lupta împotriva Rusiei.

Oamenii din satele cu populație românească din regiunea Cernăuți susțin că autoritățile ucrainene mobilizează bărbații în condiții umilitoare.

Într-o înregistrare video transmisă cotidianului Monitorul de Suceava este surprinsă o scenă din seara zilei de sâmbătă, 13 aprilie, din satul Mogoșești (Bairachi), din ținutul Herța. Satul se află în zona punctului de trecere a frontierei de la Racovăț, din județul Botoșani.

În imagini se văd mai multe persoane întinse la pământ sau în genunchi, cu cătușe, iar în jurul lor sătenii protestează față de ridicarea bărbaților.

O femeie din Bairachi spune că cei patru bărbați încătușați de ucraineni se întorceau de la muncă și nu ar fi încercat să fugă în România pentru a scăpa de război, deși acesta este pretextul pentru care au fost arestați.

"Se poartă cu noi, românii, mai rău ca cu un câine. Eu am ajuns prima acolo și unul din băieți era plin de sânge, de cum l-au bătut. L-au șters pe față să nu se vadă că e bătut. Le-au luat telefoanele și nu au mai putut anunța familiile ce s-a întâmplat cu ei.

Au spus că au vrut să fugă în România, dar de aici până la graniță sunt mulți kilometri. Dar au spus asta ca să aibă acoperire", a povestit o femeie din sat.

Oamenii spun că incidentul de sâmbătă seară nu este un caz izolat și că situații similare se petrec în mai toate satele, scrie monitorulsv.ro.

"Da, e adevărat, suntem cetățeni ucraineni. Avem și drepturi, și obligații, dar noi, oamenii simpli, suntem cei mai expuși. Bărbații noștri sunt luați și trimiși la război, în timp ce aceia care au bani stau liniștiți și se plimbă fără nici o grijă", acuză o femeie din Bairachi.

×