x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aventura africană a trei "mercenari" unguri se sfârşeşte după gratii

Aventura africană a trei "mercenari" unguri se sfârşeşte după gratii

de Mihaela Matachita    |    25 Mar 2010   •   00:00

Trei cetăţeni ungari, prezentaţi drept "mercenari" care au vrut să-şi ofere serviciile în mai multe ţări vest-africane, vor fi judecaţi sâmbătă la Dakar pentru asasinarea în 2006 a şoferului lor senegalez, a relatat AFP.

Cei trei, Gal Geza (29 de ani), Zoltan Nazy (32 de ani) şi Feher Tamas (34 de ani), sunt acuzaţi că şi-au strangulat şoferul senegalez care le închiriase un vehicul 4x4.

Potrivit acuzării, primul este "un dezertor din Legiunea franceză", iar al doilea "dezertor din armata ungară". După ce au urmat o pregătire militară, ei au hotărât să "caute de lucru în focarele de tensiune din Africa", sosind în capitala senegaleză via Casablanca (Maroc) şi Paris.

Destinaţia finală ar fi fost ex-colonia britanică Sierra Leone, care are un subsol foarte bogat în diamante, aur etc. şi abia a ieşit dintr-un război civil (1991-2001) soldat cu 120.000 de morţi şi zeci de mii de mutilaţi. Cei trei aventurieri ar fi planificat să închirieze o maşină de teren şi să îl elimine pe şofer pentru a pune mâna pe vehicul.

CU MOARTEA PRIN JUNGLĂ
Astfel, la 18 aprilie 2006 ei au închiriat o maşină 4x4 sub pretextul unui safari şi, în apropierea localităţii Tivaoune, la 92 km nord de capitala senegaleză Dakar, l-au strangulat pe Aly Diop Niang şi l-au aruncat într-un tufiş. La 21 aprilie 2006, cei trei au fost prinşi în cealaltă parte a ţării, la doar 5 km de frontiera cu Guineea. Nu aveau arme, ci doar un GPS, material de supravieţuire şi îngrijire, documente de instruire asupra tacticilor de gherilă în junglă.

Iniţial, cei trei au spus că se aflau într-un exerciţiu de încheiere a stagiului într-un corp de elită al armatei britanice. Apoi, au spus că erau în drum spre Sierra Leone, unde obţinuseră de lucru ca agenţi de securitate în minele de diamante. Dar, potrivit acuzării, ţinta lor ar fi fost Guineea-Bissau şi Guineea-Conakry pentru "acte de gherilă contra renumeraţie".

Un avocat al apărării care a cerut anonimatul a spus că aceştia "erau în trecere prin Senegal pentru a se duce în Sierra Leone în scopul de a căuta de lucru ca agenţi de securitate în minele de diamante" şi că "l-au sufocat pe şoferul care nu a murit în maşină. Era încă în viaţă când l-au abandonat într-un tufiş". Cei trei riscă o pedeapsă între cinci ani închisoare şi condamnare pe viaţă.

×
Subiecte în articol: externe