x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Azerbaidjanul oprește ofensiva din Karabah, după acordul de încetare a focului cu separatiștii armeni

Azerbaidjanul oprește ofensiva din Karabah, după acordul de încetare a focului cu separatiștii armeni

de Redacția Jurnalul    |    21 Sep 2023   •   10:30
Azerbaidjanul oprește ofensiva din Karabah, după acordul de încetare a focului cu separatiștii armeni
Sursa foto: Hepta

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că suveranitatea țării sale a fost restabilită asupra Nagorno-Karabah, după o ofensivă militară de 24 de ore împotriva forțelor etnicilor armeni, potrivit BBC.

Aliyev a lăudat eroismul armatei azere la câteva ore după ce forțele din Karabah au acceptat să se predea. Aproximativ 120.000 de etnici armeni trăiesc în enclava din Caucazul de Sud, recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului. În prezent, Azerbaidjanul intenționează să aducă regiunea separatistă sub control deplin.

Armata azeră a lansat marți o „operațiune antiteroristă", cerând ca forțele din Karabah să ridice steagul alb și să își dizolve „regimul ilegal". Fără niciun mijloc de sprijin din partea Armeniei vecine și după o blocadă eficientă de nouă luni, etnicii armeni au cedat.

Oficialii armeni au raportat că cel puțin 32 de persoane au fost ucise, inclusiv șapte civili, și alte 200 au fost rănite. Cu toate acestea, potrivit unui oficial separatist armean pentru drepturile omului, cel puțin 200 de persoane au fost ucise și peste 400 rănite. Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente.

Armata azeră a anunțat că a capturat peste 90 de poziții de la etnicii armeni, înainte ca ambele părți să anunțe că a fost convenită o încetare completă a ostilităților prin intermediul forțelor ruse de menținere a păcii, începând de miercuri, la ora locală 13:00.

Conform termenilor armistițiului, conturați de Azerbaidjan și Rusia, care are forțe de menținere a păcii pe teren, forțele locale din Karabah trebuie să se desființeze și să se dezarmeze.

Președinția azeră a mai anunțat că oficialii se vor întâlni joi cu reprezentanții armenilor din Karabakh pentru discuții privind „problemele de reintegrare".

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: karabah azerbaidjan armenia