x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Margaret Thatcher, condusă pe ultimul drum cu onoruri militare şi în prezenţa reginei

Margaret Thatcher, condusă pe ultimul drum cu onoruri militare şi în prezenţa reginei

17 Apr 2013   •   08:17
Margaret Thatcher, condusă pe ultimul drum cu onoruri militare şi în prezenţa reginei
Sursa foto: captura video
>
UPDATE 14:10 - În aplauzele multimii, sicriul lui Margaret Thatcher a plecat de la Catedrala St. Paul la Spitalul Regal Chelsea unde va sta pana va fi cremat in aceasta seara.

UPDATE 14:07 -
Un barbat a fost arestat in Trafalgar Square pentru ca incerca sa aranjeze un protest la telefon, scrie BBC.

UPDATE 13:30 -
Peste 2.300 de invitati, intre care demnitari reprezenamd aproape 170 de tari din lume asista in aceste momente la funeraliile Doamnei de Fier. Intre ei se afla doi sefi de stat, 11 premieri, 17 ministri de Externe, 32 de ministri si secretari de stat britanici si 30 de membri din cadrul fostelor Guverne conduse de catre Margaret Thatcher. Peste 4.000 de politisti sunt mobilizati si peste 1.800 de institutii mass-media au fost acreditate pentru a relata despre ceremonie.

UPDATE 13:01
- Sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului premier a ajuns la Catedrala St. Paul.

UPDATE 12:15
- Sicriul in care se afla ramasitele lui Margaret Thatcher, acoperit cu steagul Union Jack, a parasit miercuri la ora 10,00 (09,00 GMT), intr-un car funebru, palatul Westminster, indreptandu-se spre Catedrala St Paul.

....................

Funeraliile prevăzute pentru miercuri la Londra pentru fosta şefă a guvernului britanic Margaret Thatcher se vor desfăşura cu mare pompă, în prezenţa reginei şi cu onoruri militare, având caracter 'ceremonial', dar fără a fi totuşi funeralii de stat, relatează AFP.

'Dorinţa dnei Thatcher a fost ca forţele armate să poată participa la ceremonie, aşa că acestea vor juca un rol-cheie', a explicat Downing Street.

Aproape 700 de militari vor participa la ceremonia al cărei serviciu funebru se va derula la catedrala Saint Paul, în faţa a aproape 2000 de invitaţi, între care regina Elisabeta a II-a şi numeroase personalităţi politice internaţionale. Prezenţa reginei constituie o premieră de la funeraliile lui Winston Churchill, din 1965.

Slujba va fi transmisă la televizor, dar publicul va putea asista şi direct la procesiunea ce va avea loc între o capelă din secolul al XIII-lea a Palatului Westminster, sediul parlamentului, unde va fi depus sicriul în ajunul funeraliilor, şi catedrala St. Paul. Străzile vor fi închise circulaţiei pentru ceremonie.

Miercuri, în ziua funeraliilor, sicriul acoperit cu drapelul britanic va fi transportat mai întâi cu un dric la biserica St. Clement Danes, capela forţelor aeriene britanice, aflată în centrul Londrei. La biserică, sicriul va fi aşezat pe un afet de tun şi tras de şase cai negri ai artileriei regale. Muzicieni din corpul marinei regale vor interpreta marşuri funebre compuse de Chopin, Beethoven şi Mendelssohn.

Ulterior, sicriul va ajunge în procesiune la catedrala St. Paul, unde primii invitaţi se vor putea instala încă de la ora 09.00 /08.00 GMT/, încadraţi de două şiruri de militari interarme. Din Turnul Londrei vor fi trase apoi 19 salve de tun, însă nu va avea loc o paradă aeriană, conform voinţei Doamnei de Fier.

Momentul în care sicriul ajunge la catedrală, în jurul orei 11.00 /10.00 GMT/, după o procesiune de 19 minute, va fi marcat de o bătaie de clopot, iar la intrarea în lăcaşul religios acesta va fi însoţit de militari care au luat parte la războiul din Malvine.

Corpul neînsufleţit al dnei Margaret Thatcher nu va fi expus, aşa cum a dorit fostul premier.

'Va fi un omagiu pe meritul unui mare prim-ministru', a spus actual şef al executivului britanic, David Cameron, care va asista la slujba religioasă împreună cu toţi foştii premieri. Cameron va da citire unui fragment din Evanghelia după Ioan, respectând astfel iarăşi una dintre ultimele dorinţe ale dnei Thatcher, care nu a vrut discursuri politice, potrivit Daily Telegraph.

Defuncta a lăsat instrucţiuni detaliate privind desfăşurarea funeraliilor, a aflat cotidianul britanic, care menţionează îndeosebi alegerea imnurilor patriotice şi a textelor religioase. Nepoata dnei Thatcher Amanda va citi de asemenea un fragment din Evanghelie. Incinerarea se va derula în cadru restrâns.

Pe pagina de internet a Downing Street va fi deschisă o carte de condoleanţe. Familia a solicitat să nu se aducă flori, ci mai bine să se facă donaţii către un spital. <

×