x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bagdad - Locotenentii lui Saddam, in streang

Bagdad - Locotenentii lui Saddam, in streang

de Anca Aldea    |    16 Ian 2007   •   00:00
Bagdad - Locotenentii lui Saddam, in streang

Fratele vitreg si magistratul asasin au fost executati
La doua saptamani dupa executia lui Saddam Hussein, au fost spanzurati fratele lui vitreg si presedintele Tribunalului Revolutionar.
Fratele vitreg si magistratul asasin au fost executati
La doua saptamani dupa executia lui Saddam Hussein, au fost spanzurati fratele lui vitreg si presedintele Tribunalului Revolutionar.

Cei doi colaboratori ai lui Saddam, Barzan Ibrahim Al-Tikriti, fratele sau vitreg si fostul sef al securitatii irakiene (Muckabarat), si Awad Ahmed Al-Bandar, presedintele Tribunalului Revolutionar, au fost spanzurati ieri-dimineata. Fusesera gasiti vinovati pentru crime impotriva umanitatii in timpul macelului de la Dujail.

ELEGANT SI FEROCE. In varsta de 56 de ani, Al-Tikriti era cunoscut in Europa de Vest drept "bancherul elegant din Occident al lui Saddam". Asta pentru ca Al-Tikriti fusese ambasador al Irakului la Natiunile Unite de la Geneva din 1988 pana in 1997. Tot el a reprezentat Irakul si la Conferinta pentru Dezarmare. Acasa, numele lui era asociat celor mai nemiloase si mai sinistre crime. Exista relatari potrivit carora fratele vitreg al lui Saddam se infrupta din ciorchini de struguri in timp ce asista la maltratari. Unii spun chiar ca Al-Tikriti, care a condus serviciile Muckabarat intre 1979 si 1983, avea chiar un polizor cu care tortura oamenii. Un martor ocular, victima a fostului regim, a declarat pentru Reuters ca Al-Tikriti a supravegheat personal torturarea sa cu socuri electrice si a mancat struguri in timp ce barbatul urla de durere. O femeie a descris cum fostul "bancher elegant din Geneva" a batut-o si i-a rupt coastele, dupa ce a fost agatata de tavan cu capul in jos. Exista zvonuri care sustin ca, in timpul macelului de la Dujail din 1982, Al-Tikriti s-ar fi plimbat prin sat cu o pusca cu luneta si ar fi deschis focul la intamplare dupa atentatul asupra convoiului lui Saddam. "Avea cizme rosii de cowboy, blugi si o pusca cu luneta", a declarat, in timpul procesului, un martor ocular.

EXECUTANTUL. Alaturi de Al-Tikriti, ieri a fost spanzurat un alt om de incredere al lui Saddam. Un personaj devenit de notorietate dupa ce a ordonat executii politice asa cum se facea la Nüremberg. Inculpat in urma cu doi ani, fostul presedinte al Tribunalului Revolutionar a devenit primul judecator urmarit penal pentru executii politice. In varsta de 60 de ani, Al-Bandar si-a primit sentinta pentru masacrarea a 148 de sateni siiti, intre care 35 de minori, in Dujail. Desi avocatii sai au declarat ca Al-Bandar a urmat doar niste ordine, Tribunalul Special din Bagdad a decis ca actiunile sale au fost "decizii criminale si nu verdicte fondate legal sau in conformitate cu legislatia". In consecinta, el a fost gasit vinovat de "crima deliberata impotriva umanitatii".

DECAPITAT DE FUNIE
Autoritatile irakiene au facut ieri publice mai multe imagini in care cei doi condamnati "tremurau de frica". Imaginile il prezinta pe Al-Tikriti cu capul taiat de streang, un lucru rar intalnit, sustine presa europeana. Metoda de spanzurare folosita in Irak este specifica secolului al XIX-lea din Marea Britanie si este considerata "mai umana". Potrivit expertilor citati de Reuters, derularea executiei "din scurt" tine cont de greutatea si de inaltimea condamnatului, distanta pana la sol variind intre 1,5 si 2,5 metri. In momentul in care gatul se rupe si coloana vertebrala este sectionata, subiectul isi pierde imediat cunostinta. Moartea cerebrala survine dupa cateva minute. Insa daca are loc o cadere prea scurta, condamnatul va muri asfixiat. In cazul in care caderea este prea mare, exista riscul decapitarii.

×
Subiecte în articol: externe saddam