x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franța recomandă vaccinarea băieților împotriva virusului papiloma uman (HPV)

Franța recomandă vaccinarea băieților împotriva virusului papiloma uman (HPV)

de Redacția Jurnalul    |    02 Sep 2023   •   19:00
Franța recomandă vaccinarea băieților împotriva virusului papiloma uman (HPV)
Sursa foto: Hepta

Mult timp „rezervat” fetelor, vaccinul împotriva virusului papiloma uman (HPV) îi privește acum și pe băieți. Extinderea, în Franţa, şi la băieţi, este necesară atât pentru a-i proteja împotriva anumitor tipuri de cancer, cât și, în cele din urmă, pentru eliminarea acestei boli, anunță AFP.

În Franța, vaccinarea împotriva HPV este recomandată pentru fetele cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani din 2007, iar pentru băieții de aceeași vârstă din 2021.

O vaccinare gratuită și generalizată a elevilor din anul 5 de liceu va începe la 2 octombrie în anumite regiuni. Ea va fi precedată de o campanie de comunicare.

În fiecare an, în Franța, HPV este responsabil de peste 6.000 de noi cazuri de cancer, cel mai adesea al colului uterin, care provoacă 1.100 de decese pe an, sau al vulvei sau vaginului, dar și al sferei ORL, al anusului sau al penisului.

Un studiu recent publicat în The Lancet a arătat că, la un moment dat, 31% dintre băieții cu vârsta de peste 15 ani sunt infectați cu un virus de tip HPV. Mai mult, unul din cinci bărbați (21%) este purtător al unui HPV oncogen, adică potențial cancerigen.

Deși bărbații cei mai afectați au vârste cuprinse între 25 și 29 de ani (35%), toți bărbații activi din punct de vedere sexual sunt "un rezervor major de infecții genitale cu HPV", continuă studiul.

"Analiza confirmă că virusul HPV se găsește peste tot și este extrem de transmisibil", a declarat pentru AFP Emmanuel Ricard, purtător de cuvânt al Ligue contre le cancer și medic de sănătate publică.

Potrivit Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului, citată în The Lancet, în 2018 au fost înregistrate în întreaga lume aproximativ 69.400 de cazuri de cancer la bărbați cauzate de HPV.

Primul beneficiu evident al vaccinării băieților este că injecția îi protejează direct împotriva cancerelor și a verucilor din sfera anogenitală (penis și anus), pentru care eficacitatea vaccinului a fost deja stabilită.

Un alt beneficiu estimat este "o protecție probabilă împotriva cancerelor ORL induse de HPV, care sunt mai frecvente la bărbați", a declarat pentru AFP Judith Mueller, medic epidemiolog și profesor la École des Hautes Études en Santé Publique (EHESP) şi cercetător la Institutul Pasteur.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: franta baieti HPV vaccinare