x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Banca Angliei susține că dobânzile reduse la credite stimulează natalitatea

Banca Angliei susține că dobânzile reduse la credite stimulează natalitatea

23 Dec 2019   •   21:30
Banca Angliei susține că dobânzile reduse la credite stimulează natalitatea
Sursa foto: wikipedia

Reducerea ratei dobânzilor pare să stimuleze mai mult decât economia, economiştii de la Banca Angliei (BoE) susţinând că un număr de 14.500 de bebeluşi s-au născut în 2009, după ce banca centrală a redus dobânda de politică monetară, în contextul crizei financiare globale.

Doi cercetători de la BoE, Fergus Cumming şi Lisa Dettling, au vrut să vadă dacă deciziile băncii centrale au o influenţă asupra familiilor care se gândesc sau nu să aibă un copil. Ipoteza de la care au plecat cei doi cercetători a fost aceea că fiecare reducere a dobânzii de bază cu un punct procentual are drept efect o creştere cu 5% a ratei natalităţii în rândul familiilor care plătesc credite ipotecare cu dobânzi variabile, care cresc sau scad în funcţie de modul în care evoluează dobânda Băncii Angliei.

"În medie, pentru Marea Britanie, o reducere cu un punct procentual a dobânzii de politică monetară a condus la majorarea ratei natalităţii cu 2%", susţin cei doi cercetători într-un studiu.

În contrast însă cu Marea Britanie, rata natalităţii din SUA a scăzut în perioada analizată de aceștia, care au legat această evoluţie de predominanţa creditelor ipotecare cu dobândă fixă în SUA şi impactul scăderii preţurilor la proprietăţile imobiliare.
"Analiza noastră comparativă cu SUA sugerează că, dacă mai multe familii ar fi putut obţine dobânzi mai reduse la credite, SUA ar fi putut să nu înregistreze un fenomen atât de sever de declin al natalităţii ("baby bust") în perioada Marii Recesiuni", susţin analiștii de la Banca Angliei.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: banca angliei natalitate