Rubla se află într-o comă indusă de banca centrală, scrie Wall Street Journal.
Însă moneda Federației Ruse și-a redus pierderile abrupte şi a început să se stabilizeze. Acum se tranzacţionează la circa 99 de ruble/dolar, cu17% mai slabă decât înainte de sancțiuni, dar mai puternică decât minimul său record de 151 de ruble/dolar pe 7 martie, potrivit FactSet.
Creşterea preţurilor valutare reflectă adesea o întărire generală a perspectivelor economice ale unei ţări. Nu este cazul în Rusia. Mai degrabă, mişcările băncii centrale de a limita vânzările de ruble şi de a forţa cumpărarea de ruble au dus la o redresare parțială.
Autoritățile de la Moscova au plafonat suma în dolari pe care rezidenţii o pot retrage din conturile bancare în valută şi a interzis băncilor să vândă valute străine clienţilor în următoarele 6 luni. De asemenea, agenţiile de brokeraj din Rusia nu au voie să lase clienţii străini să vândă titluri de valoare. Aceste măsuri au făcut mai dificilă vânzarea rublei, limitând astfel pierderile acesteia.
Băncile, preocupate de riscul de a intra în conflict cu sancţiunile occidentale, sunt nevoite să aprobe fiecare tranzacţie cu ruble în departamentele lor juridice şi de conformitate.
Sancţiunile occidentale împotriva Rusiei au lăsat decalaje pentru exportatorii de energie de care Europa este dependentă, ceea ce a făcut ca dolarii şi euro să continue să intre în ţară. Rusia a ordonat acestor exportatori să vândă 80% din veniturile lor în valută şi să cumpere ruble, ceea ce a ajutat moneda să se aprecieze.
"Este corect să spunem că rubla nu are un preţ de piaţă", a declarat Robin Brooks, economist-şef la Institutul de Finanţe Internaţionale. "Dacă ar exista un flux liber în ambele direcţii, am vedea o rublă mult mai slabă".
Preşedintele Vladimir Putin a anunțat recent că țările "neprietenoase" vor plăti în ruble pentru gaz rusesc, mai degrabă decât cu dolari şi euro. Acest lucru ar inversa actualul flux de bani, determinând naţiunile sancţionate să susţină moneda Rusiei şi asigurând că toate fondurile provenite din vânzările de energie susţin valoarea acesteia, a declarat Christian Kopf, şeful departamentului de venituri fixe al managerului de active Union Investment. O astfel de mişcare este puţin probabilă, dar semnalează dorinţa Rusiei de a stimula cererea pentru ruble.