x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama întoarce spatele Europei

Barack Obama întoarce spatele Europei

de Mihaela Matachita    |    02 Feb 2010   •   00:00

Preşedintele american, Barack Obama, este primul lider de la Casa Albă după mai mult de 15 ani care nu participă la summitul Uniunea Europeană ­ Statele Unite din luna mai din Spania, iar europenii au sentimentul că Washingtonul îi tratează mai rău, deoarece acesta şi-a întors faţa către Asia în noua conjunctură mondială.

Un oficial din cadrul Departamentului de Stat a negat zvonurile că Obama va lipsi de la summit pentru a-şi reduce agenda internaţională în 2010 ca urmare a problemelor interne, precizând că preşedintele nu îşi luase angajamentul că va participa, se arată într-un comentariu Stratfor. Anularea participării lui Obama la acest summit vine după un răspuns european relativ moderat la Conferinţa internaţională de la Londra, din 28 ianuarie, cu privire la suplimentarea eforturilor europene în Afganistan.

Printre explicaţiile alternative oferite de "surse anonime" din cadrul Guvernului american presei de peste Ocean se numără şi nemulţumirea Washingtonului faţă de structura de conducere neclară a UE. Întrebarea care se pune vizează mesajul pe care Obama doreşte să îl transmită europenilor, care în mod cert nu vor trece cu vederea gestul său.

Potrivit Stratfor, este posibil ca Obama să vrea să le arate europenilor că nu are de ce să se întâlnească cu ei dacă reuniunile nu aduc nimic substanţial. America spune Europei că aşteaptă din partea ei angajamente mai importante. Angajament pe care Europa va avea ocazia să îl probeze în curând, în contextul în care termenul-limită până la care Iranul trebuie să răspundă presiunilor internaţionale de a-şi sista programul nuclear expiră în februarie.

SCHIMBARE DE ERĂ
La rândul său, AFP arată că neparticiparea lui Obama la summit este o lovitură dată atât premierului de la Madrid, José Luis Rodriguez Zapatero, care făcuse din dialogul transatlantic o prioritate a preşedinţiei spaniole a UE, cât şi întregii Europe ai cărei lideri sunt îngrijoraţi de semnalele marginalizării. Deja neparticiparea lui Obama la Berlin, la ceremoniile de comemorare a 20 de ani de la căderea Zidului, nu a trecut neobservată.

"Administraţia Obama şi-a fixat ca obiectiv o relaţie mai strânsă cu China, suscitând temeri în Europa că acest G-2 îi va reduce şi mai mult influenţa în lume", estimează Center for European Reform, citat de AFP. "Lumea sa nu este Europa, nu a fost niciodată", spune despre preşedintele american José Ignacio Torreblanca, de la European Council for Foreign Relations. Lui Obama îi e greu să se regăsească în faţa multitudinii de preprezentanţi ai UE. Europa l-a decepţionat în privinţa Afganistanului, dar şi în cea a deţinuţilor de la Guantanamo.

Ţările din estul Europei au fost nemulţumite de abandonarea de către Obama a proiectului american iniţial al scutului antirachetă, abandon pe care l-au interpretat ca o reapropiere a SUA de Rusia. Asistăm la o schimbare de eră, după ce timp de 50 de ani, Europa a fost prioritatea priorităţilor pentru SUA, concluzionează AFP.

×
Subiecte în articol: externe