x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama: Iranul s-ar putea dota cu o bombă atomică peste un an

Barack Obama: Iranul s-ar putea dota cu o bombă atomică peste un an

de Mediafax    |    05 Oct 2013   •   22:30
Barack Obama: Iranul s-ar putea dota cu o bombă atomică peste un an
Sursa foto: Barack Obama

Preşedintele american Barack Obama a declarat că Iranul ar putea produce o bombă atomică "peste an sau mai târziu", într-un interviu difuzat sâmbătă.
În acest interviu acordat agenţiei americane de presă Associated Press (AP), Obama a apreciat că omologul său iranian Hassan Rohani a mizat pe credibilitatea sa pentru a iniţia un nou dialog cu Statele Unite.

Rohani "nu este singurul care decide, dar nici ultimul", a recunoscut preşedintele american. Obama a avut, la 27 septembrie, o conversaţie telefonică cu Rohani, a doua zi după o întâlnire la ONU a şefilor diplomaţiei din cele două state, John Kerry şi Mohammad Javad Zarif.

Statele Unite şi Iranul şi-au întrerupt relaţiile diplomatice în 1980, după un an de la revoluţia islamică. 
Washingtonul a reiterat că va lua în considerare o opţiune militară.

De asemenea, Obama l-a primit luni, la Casa Albă, pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a ţinut năun discurs la Adunarea Naţională a ONU.

"Israelul nu va lăsa Iranul să obţină armă nucleară", a declarat Netanyahym adăugând că Israelul este pregătit să acţioneze singur, dacă va fi nevoie.

Iranul este suspectat de marile puteri că încearcă să se doteze cu armă nucleară sub acoperirea unui program civil, ceea ce Teheranul dezminte.

×