În primele şase luni de mandat ca preşedinte, Barack Obama nu a ezitat să recurgă la concedieri în cadrul administraţiei sale. Totuşi, el nu a făcut acest lucru personal, precum mogulul Donald Trump în show-ul de televiziune "Ucenicul", relatează AP.
Printre cei care au avut parte de o astfel de ieşire din scenă se numără comandantul trupelor americane din Afganistan, gen. David McKiernan, directorul Biroului militar de la casa Albă, Louis Caldera, precum şi directorul executiv al General Motors Corp. din Detroit, Rick Wagoner.
Deşi Obama a fost acuzat de către unii că nu a fost suficient de dur în timpul campaniei prezidenţiale şi al dezbaterii privind reformarea sistemului sanitar, lista "foştilor" angajaţi continuă să crească. Ultima "victimă" a lui Barack Obama este Gerald Walpin, inspectorul general al Corporaţiei pentru Serviciu Comunitar şi Naţional. Gerald Walpin se deplasa la o conferinţă în domeniu din statul New York când a fost anunţat de un avocat al Casei Albe că este concediat. Apoi, în decurs de 24 de ore, contul său de e-mail a fost dezactivat, iar cardul său de acces în biroul agenţiei a fost restricţionat.
De aceeaşi soartă a avut parte şi directorul executiv al General Motors Corp., Rick Wagoner. Deşi a supravieţuit ani în şir intrigilor din industria auto, Wagoner a fost convocat în această primăvară, într-o vineri, la unul dintre birourile Departamentului Trezoreriei şi i s-a cerut "să se retragă" pentru că altfel compania nu va beneficia de banii din planul federal de salvare. Până luni, Rick Wagoner demisionase din funcţie.
Gen. David McKiernan a deţinut comanda operaţiunilor militare din Afganistan mai puţin de un an, până când, în mai, ministrul apărării Robert Gates s-a deplasat la Kabul pentru a-l anunţa că va fi înlăturat din funcţie. Câteva zile mai târziu, Gates a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Pentagon că McKiernan este înlocuit pentru că armata are nevoie "de o nouă gândire şi de noi abordări" în Afganistan. Întrebat dacă cariera militară a generalului este terminată, şeful Pentagonului a răspuns: "Probabil".
La rândul său, Louis Caldera şi-a făcut ieşirea după ce şi-a asumat responsabilitatea pentru zborul Air Force One pe deasupra Statuii Libertăţii, care i-a făcut pe new-yorkezi să se teamă de un nou atac terorist. El a declarat că a demisionat din proprie iniţiativă. Unii consilieri de la Casa Albă susţin însă că "sugestiile" care i s-au făcut de către şeful de cabinet, Rahm Emanuel, şi de către adjunctul său, Jim Messina, au putut fi auzite prin mai multe uşi închise.
În majoritatea acestor cazuri, amprenta lui Obama a fost foarte puţin pronunţată, ba chiar, în unele cazuri, noul preşedinte le-a adus chiar laude celor demişi. "Obama demite oameni într-un mod care face să fie destul de neclar dacă el a efectuat sau nu demiterile. El nu este Donald Trump. Altcineva îi sună şi le spune: "sunteţi concediat"", a declarat Paul Light, un expert în organizarea Casei Albe al Universităţii din New York.
Însuşi Donald Trump, care a făcut concedieri brutale în direct show-ul său de televiziune "Ucenicul", l-a apreciat pe Obama din acest punct de vedere, notează AP. De asemenea, scrie agenţia americană de ştiri, preşedintele a avut noroc că majoritatea celor care au fost demişi nu au comentat prea mult.
Rick Wagoner, de exemplul, a dat publicităţii o declaraţie după ce informaţia privind demiterea sa a transpirat în presă: "Vineri am fost la Washington pentru o întâlnire cu oficiali din administraţie. În cursul acelei întâlniri, ei au solicitat să mă retrag din funcţia din funcţia de director executiv al GM şi am făcut acest lucru", a precizat el în comunicat.
Barack Obama a lăsat compania să anunţe schimbarea directorului executiv şi a ţinut să precizeze că măsura "nu este o condamnare a dlui Wagoner, care şi-a dedicat viaţa companiei". În cazul lui McKiernan, demiterea a fost făcută şi anunţată într-o conferinţă de presă de ministrul apărării Robert Gates. Casa Albă a emis un comunicat în care a precizat că Barack Obama "este de acord cu recomandarea", adăugând că decizia "nu diminuează în niciun fel respectul profund al preşedintelui pentru gen. McKiernan şi deceniile sale de serviciu în slujba ţării". La ceremonia sa de retragere de luna trecută, gen. McKiernan a declarat că este "demoralizat, dezamăgit şi puţin mai mult decât jenat" de concedierea sa. Totuşi, a precizat el, "nimeni nu trebuie să-mi prezinte condoleanţe în legătură cu evenimentele recente".
Louis Caldera şi-a anunţat demisia într-o scrisoare deschisă în care a precizat că mult mediatizata controversă privind survolul asupra New York-ului "face să fie imposibil pentru mine să-mi mai exercit funcţia de şef al Biroului militar al Casei Albe". Acest lucru s-a întâmplat însă după ce Casa Albă a lăsat clar să se înţeleagă că preşedintele este furios din cauza încurcăturii, iar Obama a promis public că un astfel de lucru nu se va mai întâmpla.
Pe de altă parte, Barack Obama a dovedit la fel de bine că poate acorda un vot de încredere oamenilor din administraţia sa, în stilul său inimitabil. Când au apărut zvonuri că ministrul de finanţe, Timothy Geithner, ar urma să fie demis, Obama a declarat că dacă acesta şi-ar prezenta demisia i-ar răspunde: "Îmi pare rău amice, slujba rămâne a ta".
Totuşi, nu toţi cei demişi de administraţia Obama acceptă decizia fără să reacţioneze. Gerald Walpin, fostul inspector general numit de George W. Bush, susţine că a fost pus pe liber deoarece a dat publicităţii un raport privind folosirea inadecvată a unor granturi federale de către un ONG din educaţie condus de primarul din Sacramento, Kevin Johnson, unul dintre susţinătorii lui Obama.
Preşedintele SUA s-a limitat iniţial să declare că Walpin a fost concediat pentru că şi-a pierdut încrederea în el. Când însă senatorii au cerut o explicaţie mai amplă, Casa Albă nu a ezitat să reacţioneze foarte dur, dând publicităţii un comunicat potrivit căruia Walpin, în vârstă de 77 de ani, ar fi "confuz, dezorientat, incapabil să răspundă întrebărilor", ceea ce a determinat agenţia "să pună sub semnul întrebării capacitatea sa de a-şi exercita funcţia".
Gerald Walpin a încercat să se apere în talk-show-urile conservatoare de televiziune, mergând până acolo încât să solicite un test public prin care să-şi dovedească sănătatea mintală. Mai mult chiar, în prezent doi senatori republicani solicită organizarea de audieri care să determine dacă concedierea fostului inspector general a fost motivată.
Citește pe Antena3.ro