x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama propune un fond de 5 miliarde de dolari pentru lupta împotriva terorismului

Barack Obama propune un fond de 5 miliarde de dolari pentru lupta împotriva terorismului

de Agerpres    |    28 Mai 2014   •   17:55
Barack Obama propune un fond de 5 miliarde de dolari pentru lupta împotriva terorismului

Preşedintele american Barack Obama a propus miercuri un fond special de 5 miliarde de dolari pentru lupta împotriva terorismului, într-un discurs în care şeful statului american prezintă priorităţile politicii externe a SUA şi viziunea sa pentru restul mandatului la Casa Albă, informează AFP şi DPA.

Totodată, Barack Obama a promis că SUA îşi vor spori sprijinul pentru grupările de opoziţie siriene care reprezintă cea mai bună alternativă în locul preşedintelui Bashar al-Assad, însă şi pentru vecinii Siriei, între care Iordania, Liban, Turcia şi Irak. 

"Astăzi, fac apel la Congres să susţină (propunerea) pentru un nou fond de parteneriat împotriva terorismului de până la 5 miliarde dolari", a declarat preşedintele american într-un discurs rostit la Academia Militară West Point, în statul New York.

"Acest lucru ne-ar permite să antrenăm, să consolidăm capacităţile şi să facilităm acţiunile partenerilor noştri care se află în prima linie", a mai spus Barack Obama.

"Aceste resurse ne vor oferi flexibilitatea de a efectua diferite misiuni, inclusiv antrenarea forţelor de securitate din Yemen care au trecut la ofensivă împotriva Al-Qaida, sprijinirea unei forţe multinaţionale pentru menţinerea păcii în Somalia, colaborarea cu alţi aliaţi europeni pentru pregătirea în Libia a forţelor de securitate şi a unei poliţii de frontieră operaţionale, sau sprijinirea operaţiunilor (militare) franceze în Mali", a mai spus Obama.

Totodată, liderul de la Casa Albă a afirmat că SUA îşi vor desfăşura în mod unilateral forţele armate dacă ţara este ameninţată sau dacă securitatea aliaţilor săi este în pericol, notează DPA.

Astfel, Barack Obama s-a angajat în discursul său că o agresiune regională necontrolată 'ar putea atrage implicarea' forţelor americane în cazul în care aceasta ar avea impact asupra aliaţilor SUA din sudul Ucrainei, Marea Chinei de Sud sau de 'oriunde altundeva în lume'.

×
Subiecte în articol: barack obama terorism siria